Szykuje się niesamowicie smakowita i pyszna noc w Poznaniu
Dania specjalnie przygotowane przez szefów kuchni zaoferują poznańskie restauracje biorące udział w zaplanowanej na 25 maja Nocy Restauracji. Impreza ma być w założeniu świętem smakoszy i restauratorów.
17.05.2012 | aktual.: 17.05.2012 16:42
- Noc Restauracji to nowy projekt propagujący turystykę kulinarną w Polsce. 25 maja od godziny 20.00 do 4.00 rano 20 poznańskich restauracji zaoferuje swoje menu chętnym po obniżonych cenach. Imprezę uświetnią pokazy kulinarne, ciekawe konkursy dla gości, a przede wszystkim specjalne nocne menu przygotowane na tę okazję przez szefów kuchni - powiedział na konferencji prasowej Hubert Gonera, pomysłodawca Nocy Restauracji.
Wśród przygotowanych specjalnie potraw są: czarny makaron tagliatelle, bażant łąkowy w piecu pieczony na puchu puree z ziemniaków i wiosenny comberek z królika z niedźwiedzim czosnkiem.
Potrawy, które zostały specjalnie przygotowane na Noc Restauracji, biorą udział w konkursie o Grand Prix dla najlepszej z nich. Wyboru dokonają, głosując, goście restauracji.
- 25 maja inaugurujemy trasę Kulinarnego Poznania, w ramach której przez cały rok będziemy promować dobrą autorską kuchnię i jej twórców - powiedział Gonera.
Oprócz Poznania Noc Restauracji będzie miała swoje odsłony w Białymstoku i Gdyni.