Święto Chleba i Małopolski Festiwal Smaku
Bez niego nie wyobrażamy sobie posiłku. Razowy, ze świeżym masłem, twarogiem i miodem, klasycznie ze smalcem czy w nowoczesnej formie tosta z żółtym serem. Ile może być rodzajów i odmian chleba, przekonaliśmy się w miniony weekend na placu Wolnica, podczas czwartego już Święta Chleba.
11.06.2007 08:42
Dynia i kiszona kapusta
Pszenny, żytni, z mąki mieszanej, orkiszowej, z dodatkiem słonecznika, orzechów, suszonych śliwek czy - ostatnio szczególnie modny - z pestkami dyni. Krakowski, myślenicki, staropolski, galicyjski. W wielkich bochnach i małych foremkach - jak się okazuje, rodzajów chleba może być mnóstwo. Wśród szczególnie popularnych i masowo degustowanych wyrobów były tradycyjne chleby na zakwasie i chleb orkiszowy z piekarni Antoniego Madeja. Wśród ciekawostek znalazły się chleb turecki, gdzie mąkę pszenną miesza się z owocami: daktylami, rodzynkami i morelami, a także chleb dyniowo-marchewkowy czy z kapustą kiszoną i skwarkami. Najczęściej prezentowano chleby z dodatkiem smalcu ze skwarkami, mięsem i innymi ciekawymi dodatkami. Nie brakło i słodkich wypieków w postaci drożdżówek, rozmaitego rodzaju ciast i ciasteczek (kolejki ustawiały się zwłaszcza po szarlotkę z razowej mąki), a także tradycyjnych bajgli.
Smakowite kiełbasy
Świętu chleba towarzyszył Małopolski Festiwal Smaku. Na stoiskach znalazły się wyroby charakterystyczne dla naszego regionu: wędliny (zwłaszcza kiełbasy krakowska i lisiecka), kefiry, jogurty, lody, oscypki, chrupki kukurydziane (jako konkurencja dla popularnych, a niezdrowych chipsów), miody i inne produkty pszczele, a nawet sól z Wieliczki. Prawdziwe tłumy ustawiały się np. przy stoisku opactwa Benedyktynów z Tyńca, gdzie oprócz żuru opackiego i ciastek można było nabyć rozmaite sosy, jak. św. Hildegardy czy ksieni. W czasie dwóch dni odwiedzający pl. Wolnica mogli wybrać najlepszy ich zdaniem chleb - plebiscyt przeprowadzono z okazji jubileuszu 750lecia cechu piekarzy oraz produkt regionalny. Wśród 11 rodzajów chlebów degustujący za najlepszy uznali chleb jurajski piekarni Partycja i Paweł z Kwaśniowa Górnego. II miejsce zajął chleb turecki Spółdzielni Produkcji Piekarskiej i ciastkarskiej z Krakowa, a III - chleb starowiejski piekarni Halagarda. Wśród najlepszych produktów regionalnych (do konkursu
zgłoszono ich 17) znalazły się: chleb orkiszowy, kiełbasa krakowska sucha z Masarni Krakowskiej, lody tradycyjne z firmy Melba w Krzeszowicach, żurek opacki i miód lipowy z Gospodarstwa Pasiecznego Henryka Kosiarki z Libertowa.
Monika Frenkiel