Święcenie pokarmów na krakowskim Rynku
W Wielką Sobotę setki krakowian przyniosło
koszyki z wielkanocnymi specjałami na Rynek Główny, gdzie odbyło
się święcenie pokarmów.
15.04.2006 | aktual.: 15.04.2006 15:22
Pokarmy poświęcił metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz, który przybyłym przed Bazylikę Mariacką życzył "dobrych, błogosławionych świat", radości i wzajemnej życzliwości.
W uroczystości uczestniczył także kard. Franciszek Macharski oraz prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.
O potrzebie życzliwości mówił o. Leon Knabit z opactwa benedyktynów w Tyńcu, który podkreślił, że dania, spożywane przy świątecznym stole, lepiej smakują, gdy dzielimy się nimi z radością i w duchu pojednania, pojednania, które dziś jest potrzebne także politykom.
Na Rynku stanął przygotowany przez jedną z krakowskich restauracji stół z wiktuałami, które trafią do braci albertynów i zostaną spożyte przez biednych i bezdomnych w niedzielę, podczas uroczystego wielkanocnego śniadania.
Osobom, które przyszły pod Bazylikę Mariacką, rozdawano precle, świąteczne chlebki i barwione w łuskach cebuli jajka.
Zgodnie z tradycją w koszyku zanoszonym do kościoła w Wielką Sobotę powinny się znaleźć: jajka - symbol życia i zmartwychwstania; chleb symbolizujący ciało Chrystusa - "chleb żywy, który zstąpił z nieba"; kawałek mięsa - jako synonim dostatku, chrzan - symbol wiecznie trwałych sił witalnych oraz baranek i ocet - nawiązujące do męki Chrystusa na krzyżu.