PolskaŚwięcenie pokarmów na krakowskim Rynku

Święcenie pokarmów na krakowskim Rynku

W Wielką Sobotę setki krakowian przyniosło
koszyki z wielkanocnymi specjałami na Rynek Główny, gdzie odbyło
się święcenie pokarmów.

15.04.2006 | aktual.: 15.04.2006 15:22

Pokarmy poświęcił metropolita krakowski kard. Stanisław Dziwisz, który przybyłym przed Bazylikę Mariacką życzył "dobrych, błogosławionych świat", radości i wzajemnej życzliwości.

W uroczystości uczestniczył także kard. Franciszek Macharski oraz prezydent Krakowa Jacek Majchrowski.

O potrzebie życzliwości mówił o. Leon Knabit z opactwa benedyktynów w Tyńcu, który podkreślił, że dania, spożywane przy świątecznym stole, lepiej smakują, gdy dzielimy się nimi z radością i w duchu pojednania, pojednania, które dziś jest potrzebne także politykom.

Na Rynku stanął przygotowany przez jedną z krakowskich restauracji stół z wiktuałami, które trafią do braci albertynów i zostaną spożyte przez biednych i bezdomnych w niedzielę, podczas uroczystego wielkanocnego śniadania.

Osobom, które przyszły pod Bazylikę Mariacką, rozdawano precle, świąteczne chlebki i barwione w łuskach cebuli jajka.

Zgodnie z tradycją w koszyku zanoszonym do kościoła w Wielką Sobotę powinny się znaleźć: jajka - symbol życia i zmartwychwstania; chleb symbolizujący ciało Chrystusa - "chleb żywy, który zstąpił z nieba"; kawałek mięsa - jako synonim dostatku, chrzan - symbol wiecznie trwałych sił witalnych oraz baranek i ocet - nawiązujące do męki Chrystusa na krzyżu.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)