Trwa ładowanie...
d2p7fos
22-12-2006 16:10

Świąteczne zwyczaje Włochów

W tym roku Wigilia, tylko dlatego, że przypada w niedzielę, wyjątkowo nie będzie we Włoszech zwykłym, nieświątecznym dniem zakupów i przygotowań do Bożego Narodzenia. 24 grudnia nie jest bowiem w tym kraju uroczystym dniem.

d2p7fos
d2p7fos

Wigilijna kolacja nie wyróżnia się nadzwyczajnym doborem dań. Jest to czas oczekiwania na pasterkę, na którą Włosi udają się całymi rodzinami.

Wielu mieszkańców Rzymu w wigilijny wieczór przybędzie na Plac świętego Piotra, by wziąć udział w ceremonii odsłonięcia szopki. W tym roku budzi ona szczególne zainteresowanie, ponieważ według zapowiedzi różnić się będzie od wszystkich dotychczasowych. Pojawi się w niej trzynaście dodatkowych figur, wyrzeźbionych przez artystów z miasteczka Tesero w Trydencie na północy Włoch.

Włosi najbardziej uroczyście obchodzą dzień Bożego Narodzenia, a świąteczny obiad, do którego zasiadają całymi rodzinami, trwa najczęściej do wieczora.

Dobór dań na świątecznym stole zależy od regionu Włoch. Wszędzie natomiast najważniejszy posiłek Bożego Narodzenia składa się z wielu potraw i to w jego trakcie otwierane są prezenty.

d2p7fos

We włoskich książkach kucharskich i świątecznych informatorach pod hasłem: "typowy obiad Bożego Narodzenia" można znaleźć dziesiątki dań. Na "tradycyjne świąteczne potrawy" zapraszają także restauracje w całym kraju, oferując przeróżne smakołyki.

Podczas gdy na północy Włoch w świątecznym menu znajdują się faszerowane mięsem, szynką, warzywami i serem tortellini (czyli pierożki) w rosole, na południu popularna jest lasagna z mięsem wieprzowym, kilkoma rodzajami serów i sosem pomidorowym. Podawane są też zupy, na przykład z porów z ziemniakami i jajkami przepiórki oraz truflami.

Danie główne stanowi wielka sztuka pieczonego mięsa - wieprzowiny lub jagnięciny albo też kura lub kogut z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.

Najpopularniejszym deserem jest typowe i znane na całym świecie włoskie ciasto - panettone z bakaliami oraz posypane cukrem pudrem pandoro z dodatkiem czekolady i likieru. Przed Świętami we Włoszech sprzedaje się kilkadziesiąt milionów tych świątecznych ciast, przybierających rozmaite kształty, od wysokich bab po gwiazdy i inne oryginalne figury. Pakowane są w kolorowe, nierzadko bogato zdobione pudła.

d2p7fos

Na stole pojawia się wiele innych deserów, między innymi tort ryżowy, a także bardzo popularne nugaty o wielu smakach - z orzechami, czekoladą i innymi dodatkami.

Włosi mają swój odpowiednik piernika - pan speziale, ciasto z miodem i bakaliami lub panforte, który można porównać do keksu.

26 grudnia, we włoskim kalendarzu nazwany San Stefano, to drugi świąteczny dzień, który wypełniają rodzinne spotkania.

Sylwia Wysocka

d2p7fos
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2p7fos
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj