Trwa ładowanie...
de4hrci
22-12-2006 16:10

Świąteczne zwyczaje Włochów

W tym roku Wigilia, tylko dlatego, że przypada w niedzielę, wyjątkowo nie będzie we Włoszech zwykłym, nieświątecznym dniem zakupów i przygotowań do Bożego Narodzenia. 24 grudnia nie jest bowiem w tym kraju uroczystym dniem.

de4hrci
de4hrci

Wigilijna kolacja nie wyróżnia się nadzwyczajnym doborem dań. Jest to czas oczekiwania na pasterkę, na którą Włosi udają się całymi rodzinami.

Wielu mieszkańców Rzymu w wigilijny wieczór przybędzie na Plac świętego Piotra, by wziąć udział w ceremonii odsłonięcia szopki. W tym roku budzi ona szczególne zainteresowanie, ponieważ według zapowiedzi różnić się będzie od wszystkich dotychczasowych. Pojawi się w niej trzynaście dodatkowych figur, wyrzeźbionych przez artystów z miasteczka Tesero w Trydencie na północy Włoch.

Włosi najbardziej uroczyście obchodzą dzień Bożego Narodzenia, a świąteczny obiad, do którego zasiadają całymi rodzinami, trwa najczęściej do wieczora.

Dobór dań na świątecznym stole zależy od regionu Włoch. Wszędzie natomiast najważniejszy posiłek Bożego Narodzenia składa się z wielu potraw i to w jego trakcie otwierane są prezenty.

de4hrci

We włoskich książkach kucharskich i świątecznych informatorach pod hasłem: "typowy obiad Bożego Narodzenia" można znaleźć dziesiątki dań. Na "tradycyjne świąteczne potrawy" zapraszają także restauracje w całym kraju, oferując przeróżne smakołyki.

Podczas gdy na północy Włoch w świątecznym menu znajdują się faszerowane mięsem, szynką, warzywami i serem tortellini (czyli pierożki) w rosole, na południu popularna jest lasagna z mięsem wieprzowym, kilkoma rodzajami serów i sosem pomidorowym. Podawane są też zupy, na przykład z porów z ziemniakami i jajkami przepiórki oraz truflami.

Danie główne stanowi wielka sztuka pieczonego mięsa - wieprzowiny lub jagnięciny albo też kura lub kogut z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.

Najpopularniejszym deserem jest typowe i znane na całym świecie włoskie ciasto - panettone z bakaliami oraz posypane cukrem pudrem pandoro z dodatkiem czekolady i likieru. Przed Świętami we Włoszech sprzedaje się kilkadziesiąt milionów tych świątecznych ciast, przybierających rozmaite kształty, od wysokich bab po gwiazdy i inne oryginalne figury. Pakowane są w kolorowe, nierzadko bogato zdobione pudła.

de4hrci

Na stole pojawia się wiele innych deserów, między innymi tort ryżowy, a także bardzo popularne nugaty o wielu smakach - z orzechami, czekoladą i innymi dodatkami.

Włosi mają swój odpowiednik piernika - pan speziale, ciasto z miodem i bakaliami lub panforte, który można porównać do keksu.

26 grudnia, we włoskim kalendarzu nazwany San Stefano, to drugi świąteczny dzień, który wypełniają rodzinne spotkania.

Sylwia Wysocka

de4hrci
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
de4hrci
Więcej tematów