Świąteczne zwyczaje Włochów
W tym roku Wigilia, tylko dlatego, że przypada w niedzielę, wyjątkowo nie będzie we Włoszech zwykłym, nieświątecznym dniem zakupów i przygotowań do Bożego Narodzenia. 24 grudnia nie jest bowiem w tym kraju uroczystym dniem.
Wigilijna kolacja nie wyróżnia się nadzwyczajnym doborem dań. Jest to czas oczekiwania na pasterkę, na którą Włosi udają się całymi rodzinami.
Wielu mieszkańców Rzymu w wigilijny wieczór przybędzie na Plac świętego Piotra, by wziąć udział w ceremonii odsłonięcia szopki. W tym roku budzi ona szczególne zainteresowanie, ponieważ według zapowiedzi różnić się będzie od wszystkich dotychczasowych. Pojawi się w niej trzynaście dodatkowych figur, wyrzeźbionych przez artystów z miasteczka Tesero w Trydencie na północy Włoch.
Włosi najbardziej uroczyście obchodzą dzień Bożego Narodzenia, a świąteczny obiad, do którego zasiadają całymi rodzinami, trwa najczęściej do wieczora.
Dobór dań na świątecznym stole zależy od regionu Włoch. Wszędzie natomiast najważniejszy posiłek Bożego Narodzenia składa się z wielu potraw i to w jego trakcie otwierane są prezenty.
We włoskich książkach kucharskich i świątecznych informatorach pod hasłem: "typowy obiad Bożego Narodzenia" można znaleźć dziesiątki dań. Na "tradycyjne świąteczne potrawy" zapraszają także restauracje w całym kraju, oferując przeróżne smakołyki.
Podczas gdy na północy Włoch w świątecznym menu znajdują się faszerowane mięsem, szynką, warzywami i serem tortellini (czyli pierożki) w rosole, na południu popularna jest lasagna z mięsem wieprzowym, kilkoma rodzajami serów i sosem pomidorowym. Podawane są też zupy, na przykład z porów z ziemniakami i jajkami przepiórki oraz truflami.
Danie główne stanowi wielka sztuka pieczonego mięsa - wieprzowiny lub jagnięciny albo też kura lub kogut z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami.
Najpopularniejszym deserem jest typowe i znane na całym świecie włoskie ciasto - panettone z bakaliami oraz posypane cukrem pudrem pandoro z dodatkiem czekolady i likieru. Przed Świętami we Włoszech sprzedaje się kilkadziesiąt milionów tych świątecznych ciast, przybierających rozmaite kształty, od wysokich bab po gwiazdy i inne oryginalne figury. Pakowane są w kolorowe, nierzadko bogato zdobione pudła.
Na stole pojawia się wiele innych deserów, między innymi tort ryżowy, a także bardzo popularne nugaty o wielu smakach - z orzechami, czekoladą i innymi dodatkami.
Włosi mają swój odpowiednik piernika - pan speziale, ciasto z miodem i bakaliami lub panforte, który można porównać do keksu.
26 grudnia, we włoskim kalendarzu nazwany San Stefano, to drugi świąteczny dzień, który wypełniają rodzinne spotkania.
Sylwia Wysocka