Stu kucharzy przygotowuje bankiet dla uczestników szczytu APEC
Ponad stu kucharzy trudzi się
nad przygotowaniem piątkowego bankietu dla uczestników szczytu
forum Współpracy Gospodarczej Azji i Pacyfiku (APEC) w Pusanie w
Korei Południowej. Organizatorzy stawiają przede wszystkim na
lokalne potrawy mające właściwości zdrowotne.
Jak ujawniono, bankiet rozpocznie się od sałatki z żeńszenia, która ma zregenerować utrudzonych podróżą liderów 21 państw. Gospodarz konferencji, prezydent Korei Południowej Ro Mu Hiun wzniesie powitalny toast grzybowym winem, stanowiącym jeszcze jeden leczniczy specjał miejscowej kuchni.
Po zakąskach podana zostanie zupa-krem z lokalnych kasztanów, równie zdrowych. Głównym daniem będą królewskie krewetki z rusztu i miejscowa wołowina z lokalnymi dodatkami, w tym oczywiście z marynowaną w pieprzu i chili pikantną kapustą kimchi i miejscowymi grzybami, uważanymi za lecznicze.
Na deser przygotowywane są tradycyjne koreańskie słodycze, które goście popijać będą słodkim winem z miejscowych czarnych malin. Także ten napitek - zdaniem koreańskich dietetyków - ma mieć wyjątkowe zdrowotne właściwości.
Spór o to, jakie wina zostaną podane na bankiecie wygrali producenci ze Stanów Zjednoczonych i Chile. Gościom podane zostanie sauvignon blanc z amerykańskich winnic i cabernet sauvignon z Chile.