Trwa ładowanie...
26-05-2008 17:20

Starostwo tatrzańskie: czym się różni scypek od gałki?

Starostwo tatrzańskie chce uporządkować nazewnictwo serów sprzedawanych na straganach w Zakopanem. Chodzi o wszystkie te wyroby, które obecnie nie mogą być nazywane oscypkiem.

Starostwo tatrzańskie: czym się różni scypek od gałki?Źródło: wp.pl, fot: Konrad Żelazowski
dqx6wrv
dqx6wrv

Górale stosują tu własne, bardzo orginalne nazwy na straganach są więc scypki, gałki, sery gazdowskie czy pucone. W efekcie na każdym stoisku sprzedawane jest to samo ale pod inną nazwą.

Zdaniem starosty tatrzańskiego Andrzeja Gąsienicy-Makowskiego czas na ujednolicenie nazw. Teraz wszystkie sery będą sprzedawane pod jedną nazwą jako górskie gazdowskie.

Podobnie będzie i z bryndzą. Odkąd ten przysmak górski został wpisany na listę produktów regionalnych Unii Europejskiej to na stoiskach sprzedawana jest nie bryndza a pasta serowa lub pasta kanapkowa. I tu górale chcą dla nie oryginalnej bryndzy wymyślić jedną wspólną nazwę.

dqx6wrv
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqx6wrv
Więcej tematów