Sprawa zakładów mięsnych. Prokuratura przedstawia zarzuty
Prokuratura Krajowa przedstawiła w piątek szczegóły dotyczące śledztwa w sprawie Zakładów Mięsnych Henryk Kania SA w Pszczynie. W związku z toczącym się postępowaniem aresztowany został były polityk SLD Wojciech O. oraz 5 innych osób.
29.11.2024 | aktual.: 29.11.2024 11:32
Prokuratura Krajowa poinformowała w piątek, że na polecenie prokuratora ze śląskiego pionu, w związku ze śledztwem dotyczącym nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem Zakładów Mięsnych Henryk Kania SA w Pszczynie, zatrzymanych zostało 6 osób, pracowników Alior Bank SA. Podejrzanym przedstawiono zarzuty dotyczące działania na szkodę tego banku, w związku z przyznaniem wsparcia kredytowego na podstawie poświadczających nieprawdę dokumentów.
Jak poinformowała prok. Katarzyna Calów-Jaszewska z działu prasowego Prokuratury Krajowej, zatrzymania były uzasadnione koniecznością jednoczesnego przesłuchania podejrzanych. Współdziałali oni bowiem w popełnieniu zarzucanych im czynów.
Śledztwo ws. zakładów mięsnych Henryk Kania. Prokuratura ujawnia szczegóły sprawy
- Zatrzymania miały zapobiec utrudnianiu postępowania. Miały również umożliwić przeprowadzenie konfrontacji pomiędzy podejrzanymi w przypadku zaistnienia sprzeczności w ich wyjaśnieniach. Sprzeczności takie rzeczywiście zaistniały, więc przeprowadzono konfrontacje - podaje rzeczniczka PK.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prokurator przedstawił podejrzanym łącznie 10 zarzutów. Zarzuty dotyczą działania na szkodę Alior Bank SA w związku z przyznaniem wsparcia kredytowego na podstawie poświadczających nieprawdę dokumentów. Łączna wartość szkody wyrządzonej bankowi jest obecnie szacowana na kwotę 161 mln zł.
Wojciech O. w okresie objętym zarzutami pełnił funkcję dyrektora Departamentu Biznesu Agro Alior Banku, zaś pozostałe osoby to pracownicy ww. banku, którzy w ramach przyznanych im uprawnień opiniowali zasadność udzielenia wsparcia finansowego dla Zakładów Mięsnych Henryk Kania SA. Po przedstawieniu zarzutów podejrzani zostali przesłuchani i złożyli obszerne wyjaśnienia.
Wobec Wojciecha O. oraz 2 podejrzanych prokurator wystąpił do Sądu z wnioskiem o zastosowanie tymczasowego aresztowania. Wobec pozostałych osób zastosowano wolnościowe środki zapobiegawcze w postaci: poręczenia majątkowego w kwotach od 20 000 do 100 000 zł, dozory policji połączone z zakazem kontaktowania się z określonymi osobami.
Sąd nie uwzględnił wniosku prokuratora o zastosowanie tymczasowego aresztowania wobec Wojciecha O. Wobec podejrzanego zastosowano poręczenie majątkowe w kwocie 1 mln zł, zakaz opuszczania kraju oraz dozór policji.
Przeczytaj też: Urlop na kampanię? Deklaracja Nawrockiego
Orzeczenie sądowe potwierdza, iż zachodzi duże prawdopodobieństwo, że podejrzany popełnił zarzucane mu przestępstwo. Po zapoznaniu się z pisemnym uzasadnieniem Sądu prokurator podejmie decyzję co do złożenia zażalenia.
Śledztwo w sprawie nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem Zakładów Mięsnych Henryk Kania SA prowadzone jest od dnia 1 lipca 2019 roku. Dotychczas 30 osobom przedstawiono łącznie 113 zarzutów, w tym m.in. dotyczące udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, przestępstw podatkowych, skarbowych, prania pieniędzy oraz poświadczania nieprawdy w dokumentach.
Źródło: Prokuratura Krajowa