Spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko udaru mózgu, stwierdzili szwedzcy badacze z Instytutu Karolinska w Sztokholmie. Niezależnie, czy jest to ciemna, czy jasna czekolada.
30.08.2012 | aktual.: 30.08.2012 11:16
Badania którym poddano 37 tysięcy mężczyzn i kobiet wykazują, że wystarczy spożywanie tygodniowo dawki 60 gramów czekolady by zmniejszyć ryzyko udaru o 17 procent.
Badaniami tymi kierowało trzech naukowców w tym Polka, profesor Alicja Wołk.
Badacze nie potrafią jednak jeszcze zdecydowanie odpowiedzieć na pytanie, jakie są związki pomiędzy spożywaniem czekolady a obniżaniem się stopnia zagrożenia udarem. Zapewne czekolada zawiera związki chemiczne pozytywnie oddziaływające na naturalny system obronny ludzkiego organizmu.
Już w ubiegłym roku opublikowano wyniki wieloletnich obserwacji stanu zdrowia grupy 33 tysięcy kobiet. Zauważono wówczas, że kobiety spożywające regularnie niewielkie ilości czekolady rzadziej bywały dotknięte udarami.
Instytut Karolinska jest czołowym szwedzkich medycznym centrum badawczym i to właśnie naukowcy w nim zatrudnieni przyznają doroczną nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny.