Soki chronią przed Alzheimerem
Częste picie soków z owoców i warzyw może
zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. O badaniach to
potwierdzających informuje pismo "American Journal of Medicine".
30.08.2006 | aktual.: 30.08.2006 13:41
U osób, które częściej niż trzy razy w tygodniu piły soki warzywne i owocowe, ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera zmniejszyło się o 76% w stosunku do osób pijących te soki rzadziej niż raz na tydzień.
Naukowcy ustalili to po niemal dziesięcioletnim badaniu prawie 2 tys. osób z Japonii, Hawajów i USA.
Nawet jednorazowe lub dwukrotne picie soków w tygodniu zmniejszało ryzyko tej choroby o 16% - podkreślili prowadzący badania naukowcy z amerykańskiej Vanderbilt School of Medicine, z University of South Florida oraz z Group Health Cooperative.
Wcześniej naukowcy przypuszczali, że zjadanie witamin będących przeciwutleniaczami, np. wit. C, E oraz karotenu, może po części chronić przed chorobą Alzheimera. Najnowsze badania kliniczne nie przemawiają jednak za tą hipotezą.
Naukowcy przypuszczają za to, że w opóźnianiu nadejścia choroby Alzheimera rolę mogą grać polifenole - związki chemiczne będące przeciwutleniaczami, lecz nie należące do witamin. Są obecne w sokach, herbacie i winach. Na modelu zwierzęcym wykazano, że polifenole mogą przedłużać życie i opóźniać związane ze starzeniem pogorszenie czynności poznawczych.
Prowadzący badanie będą teraz sprawdzać, czy wysokie stężenie we krwi polifenoli pochodzących z soków, wiąże się z ograniczeniem ryzyka spadku zdolności poznawczych i zachorowania na chorobę Alzheimera.