Smaczna niezniszczalna kanapka
Amerykańscy naukowcy wojskowi opracowali niezniszczalną kanapkę. Może ona przetrwać upadek z dużej wysokości, zgniecenie oraz może być przechowywana w trudnych warunkach bez uszczerbku dla wartości spożywczej.
Naukowcy zapewniają, że kanapka pozostanie świeża przez 3 lata jeżeli będzie przechowywana w temperaturze 26 stopni Celsjusza lub przez 3 miesiące w temperaturze 38 stopni Celsjusza.
Amerykańscy żołnierze mają na razie w wyposażeniu tylko trwałe półprodukty, z których mogą przyrządzić gotową przekąskę.
Australijska gazeta Sydney Morning Herald, która pisze o wynalazku, zwraca uwagę że przełomem w pracach nad kanapką było wynalezienie sposobu zapobiegania rozmiękaniu chleba. Naukowcy dołączyli do wkładanego do kanapek kurczaka i peperoni specjalną substancję pochłaniającą wodę, która przeciwdziała też rozwojowi bakterii.
Nowa kanapka jest też opakowana w specjalną folię. Amerykańscy naukowcy wojskowi prowadzą obecnie próby z niezniszczalną, kieszonkową pizzą, bajgiełkami z kremem i kanapką z masłem orzechowym. (an)