PolskaSkażone mięso w trzech województwach Polski?

Skażone mięso w trzech województwach Polski?

Główny Inspektorat Weterynarii sprawdza, czy ponad 600 ton irlandzkiej wołowiny, która trafiła do Polski, jest skażonych groźnymi dla zdrowia i życia dioksynami. Mięso miałoby się znajdować na Mazowszu, w Wielkopolsce i w Głownie (woj. łódzkie). - Ale może być też w innych regionach - mówił w TVN24 Krzysztof Jażdżewski, zastępca głównego lekarza weterynarii.

Skażone mięso w trzech województwach Polski?
Źródło zdjęć: © AFP

08.12.2008 | aktual.: 08.12.2008 19:11

- Dwie firmy, które je sprowadziły, są firmami pośredniczącymi, a nie produkcyjnymi. Mogły więc rozsyłać mięso także do innych województw. Mięso nie zostało jednak jeszcze przebadane. Zachodzi podejrzenie, że może być ono skażone dioksynami - powiedział Krzysztof Jażdżewski.

Prawdopodobnie do jutra zostaną zlokalizowane wszystkie miejsca, do których trafił podejrzany transport. Mięso zostanie poddane próbom na obecność dioksyn, a wyniki badań zostaną ogłoszone w przyszłym tygodniu. Władze weterynaryjne podjęły decyzję o wstrzymaniu wszystkich transportów mięsa z Irlandii.

Do zakładu chłodniczego Meatmar w Głownie w województwie łódzkim trafiły cztery transporty wieprzowiny z Irlandii. We wrześniu, październiku, listopadzie i ostatni w poniedziałek. - Nie ma jednak pewności czy w którymś z transportów było zarażone dioksynami mięso - powiedział zastępca łódzkiego wojewódzkiego lekarza weterynarii Jerzy Riabinowski.

Zaznaczył, że poniedziałkowy transport został tylko przyjęty, zabezpieczony i będzie poddany próbom na dioksyny. Dopiero po wynikach badań zapadnie decyzja co dalej stanie się z mięsem. Trwają ustalenia, gdzie trafiło mięso z pozostałych trzech transportów.

Eksperci uspokajają, że jednorazowe spożycie mięsa, skażonego dioksynami nie jest szkodliwe. Negatywnych skutków można się spodziewać tylko wtedy, gdybyśmy jedli je przez dłuższy czas.

Po wykryciu trucizny, władze w Dublinie zdecydowały wczoraj o wycofaniu z rynku wyrobów, wyprodukowanych od września tego roku.

Komisja Europejska poinformowała, że irlandzka wieprzowina była eksportowana do 12 państw UE i kilku spoza Unii. Wszystkie zostały od razu powiadomione o wykryciu dioksyn. Te kraje to Belgia, Wielka Brytania, Cypr, Dania, Estonia, Francja, Niemcy, Włochy, Polska, Portugalia, Szwecja i Holandia. Kraje spoza UE, to Kanada, Japonia, Rosja, Singapur, Korea Południowa, Szwajcaria, Chiny (z Hongkongiem) i USA.

We wtorek odbędzie się spotkanie ekspertów z krajów, które importowały irlandzkie mięso wieprzowe i przetwory mięsne. Mają wymienić się informacjami i zdecydować o dalszych działaniach.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)