Nie wolno tego jeść. Jest ryzyko zatrucia pokarmowego
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w sezamie łuskanym marki SERENO, dostępnym w sieci NETTO. Konsumenci powinni unikać tego produktu.
Co musisz wiedzieć?
- Zakażenie salmonellą: Bakteria Salmonella spp. powoduje salmonellozę, chorobę zakaźną, której objawy pojawiają się po 8-10 godzinach od spożycia skażonej żywności.
- Dotknięta partia: Problem dotyczy sezamu łuskanego SERENO, partii L250311V138, z datą trwałości do 28 lutego 2026 r.
- Działania firm: VOG Polska i NETTO rozpoczęły wycofywanie produktu z rynku pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Państwowa Inspekcja Pracy wykryła obecność salmonelli w 1 z 5 próbek sezamu łuskanego marki SERENO, produkowanego przez VOG Polska dla sieci NETTO. Dotyczy to partii o numerze L250311V138, z datą minimalnej trwałości do 28 lutego 2026 r.
Salmonella w sezamie
"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w komunikacie GIS.
Zarówno VOG Polska, jak i NETTO, rozpoczęły procedurę wycofywania z rynku wskazanego produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które monitorują cały przebieg działań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odwiedziliśmy schron w Białymstoku. "Jeden z lepiej utrzymanych"
Zakażenie salmonellą prowadzi do salmonellozy, której objawy to gorączka, bóle brzucha, biegunka, nudności i wymioty. Symptomy te mogą utrzymywać się od jednego do dwóch dni, ale w niektórych przypadkach mogą prowadzić do poważniejszych powikłań.
Czytaj także:
Źródło: GIS