Nie wolno tego jeść. Jest ryzyko zatrucia pokarmowego

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed salmonellą w sezamie łuskanym marki SERENO, dostępnym w sieci NETTO. Konsumenci powinni unikać tego produktu.

sklep zakupy
sklep zakupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Ciesielska

Co musisz wiedzieć?

  • Zakażenie salmonellą: Bakteria Salmonella spp. powoduje salmonellozę, chorobę zakaźną, której objawy pojawiają się po 8-10 godzinach od spożycia skażonej żywności.
  • Dotknięta partia: Problem dotyczy sezamu łuskanego SERENO, partii L250311V138, z datą trwałości do 28 lutego 2026 r.
  • Działania firm: VOG Polska i NETTO rozpoczęły wycofywanie produktu z rynku pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Państwowa Inspekcja Pracy wykryła obecność salmonelli w 1 z 5 próbek sezamu łuskanego marki SERENO, produkowanego przez VOG Polska dla sieci NETTO. Dotyczy to partii o numerze L250311V138, z datą minimalnej trwałości do 28 lutego 2026 r.

Salmonella w sezamie

"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy w komunikacie GIS.

Zarówno VOG Polska, jak i NETTO, rozpoczęły procedurę wycofywania z rynku wskazanego produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, które monitorują cały przebieg działań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwiedziliśmy schron w Białymstoku. "Jeden z lepiej utrzymanych"

Zakażenie salmonellą prowadzi do salmonellozy, której objawy to gorączka, bóle brzucha, biegunka, nudności i wymioty. Symptomy te mogą utrzymywać się od jednego do dwóch dni, ale w niektórych przypadkach mogą prowadzić do poważniejszych powikłań.

Czytaj także:

Źródło: GIS

Źródło artykułu:WP Wiadomości
sanepidostrzeżeniesalmonella

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)