Sanepid ostrzega: brudne kuchnie i przeterminowana żywność w sezonowych barach
Sprzedaż przeterminowanej żywności i przygotowywanie posiłków w brudnych kuchniach - to najczęstsze nieprawidłowości, jakie wykrył w miejscowościach wypoczynkowych wielkopolski sanepid.
Powiatowe stacje sanitarrno-epidemiologiczne kontrolują lokale gastronomiczne przez cały rok. Latem skupiają się jednak m.in. na lokalach znajdujących się w miejscowościach wypoczynkowych i przy trasach turystycznych, gdzie wiele punktów działa wyłącznie sezonowo.
Na półmetku wakacji wielkopolski sanepid przedstawił małe podsumowanie. - W sumie przeprowadzono 269 kontroli, w trakcie których nałożono 29 mandatów karnych na kwotę 6 tys. zł - informuje Ewelina Suska, rzecznik Wielkopolskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
Przyczyn nałożenia mandatów jest bardzo wiele. Cały czas zdarzają się przypadki zatrudniania w punktach gastronomicznych osób, które posiadają aktualnych badań sanitarno-epidemiologicznych.
Kolejną sprawą jest też higiena miejsc, w których przygotowywane są posiłki. Pracownicy sanepidu natrafili na brudne kuchnie, gdzie przechowuje się lub przygotowuje jedzenie, brudne zamrażarki, lodówki, urządzenia i sprzęty kuchenne (noże, deski, tarki).
Sanepid natrafił nawet na takie lokale, które całkowicie były pozbawione dostępu do bieżącej wody, więc pracownicy nie mieli nawet możliwości umycia rąk.
W kilku miejscach turystom podawano też posiłki przygotowane z artykułów spożywczych, które były już po terminie przydatności do spożycia.