PolskaSanepid ostrzega: brudne kuchnie i przeterminowana żywność w sezonowych barach

Sanepid ostrzega: brudne kuchnie i przeterminowana żywność w sezonowych barach

Sprzedaż przeterminowanej żywności i przygotowywanie posiłków w brudnych kuchniach - to najczęstsze nieprawidłowości, jakie wykrył w miejscowościach wypoczynkowych wielkopolski sanepid.

Sanepid ostrzega: brudne kuchnie i przeterminowana żywność w sezonowych barach
Źródło zdjęć: © WP.PL | Wojciech Nieśpiałowski

Powiatowe stacje sanitarrno-epidemiologiczne kontrolują lokale gastronomiczne przez cały rok. Latem skupiają się jednak m.in. na lokalach znajdujących się w miejscowościach wypoczynkowych i przy trasach turystycznych, gdzie wiele punktów działa wyłącznie sezonowo.

Na półmetku wakacji wielkopolski sanepid przedstawił małe podsumowanie. - W sumie przeprowadzono 269 kontroli, w trakcie których nałożono 29 mandatów karnych na kwotę 6 tys. zł - informuje Ewelina Suska, rzecznik Wielkopolskiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Przyczyn nałożenia mandatów jest bardzo wiele. Cały czas zdarzają się przypadki zatrudniania w punktach gastronomicznych osób, które posiadają aktualnych badań sanitarno-epidemiologicznych.

Kolejną sprawą jest też higiena miejsc, w których przygotowywane są posiłki. Pracownicy sanepidu natrafili na brudne kuchnie, gdzie przechowuje się lub przygotowuje jedzenie, brudne zamrażarki, lodówki, urządzenia i sprzęty kuchenne (noże, deski, tarki).

Sanepid natrafił nawet na takie lokale, które całkowicie były pozbawione dostępu do bieżącej wody, więc pracownicy nie mieli nawet możliwości umycia rąk.

W kilku miejscach turystom podawano też posiłki przygotowane z artykułów spożywczych, które były już po terminie przydatności do spożycia.

Źródło artykułu:WP Wiadomości

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)