Ryby zagrożone ocieplaniem się klimatu na Ziemi
Wzrastająca temperatura wody w
oceanach, rzekach i jeziorach na całym świecie, będąca rezultatem
zmian klimatycznych, zagraża światowym zasobom ryb - stwierdza raport World Wildlife Fund (WWF),
organizacji zajmującej się ochroną środowiska naturalnego.
18.11.2005 | aktual.: 18.11.2005 10:24
Sytuacja jest tym poważniejsza, że ryby, zarówno słodkowodne jak i żyjące w morzach i oceanach, są i tak zagrożone przez nadmierne połowy i utratę naturalnych warunków bytowania.
Zmniejszenie się liczby ryb może mieć dramatyczne konsekwencje, zwłaszcza dla krajów ubogich, których ludność w znacznej mierze uzależniona jest od ryb jako jedynego źródła białka i protein.
Raport WWF podkreśla, że wyższa temperatura wody pociąga za sobą spadek zawartości tlenu, utrudnia rozmnażanie i prawidłowy rozwój ryb oraz zmniejsza szanse ich przeżycia.
Zmiany klimatyczne tylko zwiększają zagrożenie dla zasobów ryb i tak już zdziesiątkowanych przez zatrucie środowiska i nadmierne połowy - powiedziała Katherine Short z WWF.
WWF wezwała uczestników konferencji klimatycznej krajów ONZ w Montrealu, która rozpoczyna się 28 bm., do ustanowienia ostrzejszych limitów emisji tzw. gazów cieplarnianych z elektrowni, fabryk i samochodów. Gazy te utrudniają wypromieniowywanie ciepła atmosfery do przestrzeni kosmicznej powodując efekt ocieplania się klimatu.
Uczestnicy konferencji mają dokonać przeglądu przestrzegania tzw. protokołu z Kioto o emisji gazów cieplarnianych oraz możliwości rozszerzenia grona jego sygnatariuszy, m.in. na takie kraje jak USA, Chiny i Indie.
Zdaniem ekspertów z WWF należy wszelkimi sposobami przeciwdziałać wzrostowi średniej temperatury na Ziemi powyżej 2 st. C, bowiem przekroczenie tej granicy spowodowałoby dramatyczne konsekwencje, m.in. wzrost poziomu wód w morzach i oceanach.
Od czasu rozpoczęcia rewolucji przemysłowej na początku XIX wieku, średnia temperatura wzrosła o 0,7 st. C. Naukowcy przewidują, że w tym stuleciu może wzrosnąć o 1,4-5,8 st. C.