Rosyjski apetyt na kangury
Rosja jest największym importerem mięsa i podrobów z kangurów. W ubiegłym roku zapłaciła za nie 9 mln euro - poinformował ekonomista z australijskiego Ministerstwa Handlu Tim Harcourt.
03.08.2005 | aktual.: 03.08.2005 19:06
Mieszkańcy Rosji, głównie na Dalekim Wschodzie, konsumują niemal jedną trzecią całego eksportowanego przez Australię mięsa kangurów.
Australia nie jest w stanie sprostać naszemu zapotrzebowaniu - twierdzi rosyjski importer Igor Dorochow. Potrzebujemy stu kontenerów mięsa miesięcznie, Australia może dostarczyć tylko 25 - powiedział.
Mięso kangura cieszy się wśród mieszkańców rosyjskiego Dalekiego Wschodu wielką popularnością - pisze AP. Używane jest do wyrobu wędlin.
Jak tłumaczy Gregorij Klumow, moskiewski przedstawiciel australijskiej firmy handlowej, przyczyną popularności kangurów na rosyjskim Dalekim Wschodzie jest mała dostępność zwierzęcego białka na tych terenach.
Mięso kangurów, o znacznie mniejszej zawartości tłuszczów nasyconych niż inne czerwone mięsa, Australia eksportuje do 55 krajów.