PolskaPoznański przysmak z certyfikatem

Poznański przysmak z certyfikatem

Kapituła Poznańskiego Tradycyjnego Rogala
Świętomarcińskiego nadała wypiekom przygotowanym przez
wielkopolskich cukierników certyfikaty potwierdzające ich jakość i
uznające ich zgodność z tradycyjną recepturą.

Poznański przysmak z certyfikatem
Źródło zdjęć: © PAP

O certyfikat ubiegało się 91 producentów - odpowiednie uprawnienia dostało 73 cukierników. Tradycyjny rogal świętomarciński musi spełniać odpowiednie kryteria.

Według jednego z poznańskich cukierników, członka kapituły - Wojciecha Kandulskiego, rogal musi być wykonany z ciasta półfrancuskiego, wypełniony nadzieniem na białym maku, musi być polukrowany i posypany orzechami. Jeden rogal powinien ważyć ok. 250 gramów.

Ten certyfikat ma znaczenie prestiżowe. Firma może się nim przed klientami pochwalić. Ale ostatecznie wypieki konkretnych firm ocenią klienci - powiedział Kandulski.

Cukiernicy oceniający rogale przez kilka godzin sprawdzali, czy w wypieku nie ma zbyt dużo migdałowego olejku, czy rogal został prawidłowo i w jedną stronę zawinięty, a także czy ma odpowiednią ilość nadzienia (powinno stanowić od 35 do 45% całej masy).

Wielkopolanie objadają się rogalami świętomarcińskimi 11 listopada, podczas imienin św. Marcina - patrona głównej ulicy Poznania. Co roku miejscowi piekarze przygotowują na ten jeden dzień ponad 200 ton tego przysmaku.

Źródło artykułu:PAP

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)