Polska żywność bezpieczna dla zdrowia
Ponad 89% polskiej żywności jest
całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Wykazują to kontrole Państwowej
Inspekcji Sanitarnej oraz Instytutu Weterynaryjnego - poinformował zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia
ds. bezpieczeństwa żywności Lucjan Szponar.
30.10.2003 | aktual.: 30.10.2003 14:06
Zdaniem dr. Szponara, bezpieczeństwo polskiej żywności nie odbiega od standardów unijnych. Może na to wskazywać chociażby fakt, że "liczba zatruć i zakażeń pokarmowych w Polsce jest porównywalna z tą, jaka występuje w krajach Unii Europejskiej".
Najbardziej bezpieczną żywnością w Polsce - jak wynika z przeprowadzanych kontroli - są odżywki dla dzieci (0,5% odrzuconych próbek), a najmniej - ciastka z kremem (20% próbek odrzuconych).
"Są to wyniki kontroli, a kontrole przeprowadza się wówczas, gdy istnieje podejrzenie, że żywność może być niebezpieczna. W przypadku monitoringu rynku żywności wskaźniki dotyczące żywności niebezpiecznej dla zdrowia są niższe" - powiedział Szponar.
Wśród zanieczyszczeń żywności w Polsce dominują mikrobiologiczne (około 80%), natomiast w krajach Unii Europejskiej - chemiczne (ponad 40% zanieczyszczeń żywności w roku 2002).
W ciągu ostatnich lat - jak mówili na konferencji eksperci - nastąpiły gruntowne zmiany prawa żywnościowego w Polsce. Przepisy dotyczące kontroli żywności zawarto w 18 ustawach, do których wydano 290 rozporządzeń wykonawczych. "Polskie prawo żywnościowe jest zharmonizowane z unijnym w ponad 90%" - podkreślił Szponar.
Do dnia akcesji (1 maja 2004) całość uregulowań prawnych z obszaru bezpieczeństwa i jakości żywności oraz środków żywienia zwierząt będzie dostosowana do wymagań UE - uważają eksperci.
Instytut Żywności i Żywienia jest organizatorem konferencji naukowej "Bezpieczeństwo żywności i żywienia jako problem zdrowia publicznego w Polsce w przededniu integracji z Unią Europejską", odbywającej się od 29 do 31 października w Warszawie.