Polacy w elicie światowej pizzy neapolitańskiej
Czas lockdownu sprzyja eksperymentom w kuchni. W Polsce panuje złoty okres dla wypiekania pizzy, co zostało docenione przez Stowarzyszenie Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej.
30.03.2021 | aktual.: 06.03.2024 20:44
W konkursie na najlepszą pizzę neapolitańską wypiekaną w domu wygrała Polka Agnieszka Eem. Trzecie miejsce zajął Adrian Gromek.
- Nasz konkurs nie tylko potwierdził nadzwyczajne rosnące zainteresowanie, jakie ten doskonały przysmak wywołuje wśród amatorów i profesjonalistów na każdym kontynencie, ale pokazuje także, że przeżywa on złoty moment zwłaszcza w Polsce – powiedział prezes Stowarzyszenia Prawdziwej Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) Antonio Pace.
Uczestnicy konkursu z 50 krajów
W konkursie mógł wziąć udział każdy, kto do końca lutego przygotował w domowym piekarniku (gazowym lub elektrycznym) pizzę neapolitańską i wysłał jej zdjęcie stowarzyszeniu. 20 fotografii, które w pierwszym etapie rywalizacji otrzymały najwięcej polubień, przeszło do drugiego etapu. Zostały w nim ocenione przez 10 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, którzy brali pod uwagę kształt, sposób wypieczenia i prezentacji oraz użyte dodatki.
Drugie miejsce zdobył Davide Cormaci z Rzymu.
W konkursie oceniono 726 wypieków z 50 krajów.
Będą kursy dla amatorów pizzy
- To swoisty złoty wiek, jaki nasze stowarzyszenie odkryło już jakiś czas temu inaugurując w styczniu 2020 roku szkołę dla profesjonalistów w sercu Poznania, gdzie mimo pandemii odbyło się osiem szkoleń z pełnym kompletem uczniów - dodał Antonio Pace, cytowany przez włoskie media.
Zaznaczył: "Teraz zachęceni rezultatami VeraPizzaContest 2021 jesteśmy w trakcie zorganizowania kursów dla amatorów dla bardzo wielu Polaków, którzy zafascynowani są prawdziwą neapolitańską pizzą".
Jedną z nagród dla zdobywców trzech pierwszych miejsc będzie zorganizowany dla nich specjalny kurs wypieku pizzy.