Pokolenie niedożywionych dzieci? Niedobory ważnych składników odżywczych u najmłodszych

Najnowsze badanie przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka wykazało, że dieta znaczącej większości niemowląt i małych dzieci jest niedostosowana do ich potrzeb. Najmłodsi Polacy każdego dnia spożywają za mało warzyw. W ich diecie brakuje podstawowych składników mineralnych i witamin – 75% niemowląt i 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje z dietą niewystarczającą ilość witaminy D.

Pokolenie niedożywionych dzieci? Niedobory ważnych składników odżywczych u najmłodszych
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Coraz więcej coraz młodszych dzieci w naszym kraju jest zagrożonych otyłością, a jednocześnie ich dieta jest niedoborowa w ważne składniki odżywcze. Wyniki najnowszego badania, zrealizowanego przez Instytut Matki i Dziecka, a zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA. „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” pokazują, że aż 30% niemowląt otrzymuje posiłki dosalane. Każdego dnia 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje zbyt mało warzyw, a 75% dzieci w tym wieku spożywa zbyt dużo cukru. W efekcie popełnianych błędów żywieniowych co trzecie dziecko w Polsce (32%) w wieku 5-36 miesięcy ma niewłaściwą masę ciała. co drugie dziecko po 1. roku życia spożywa za mało błonnika, a 42% ma niedobory wapnia!

Czym grożą niedobory?

Nieodpowiednia dieta, w której brakuje ważnych witamin i składników mineralnych ma destrukcyjny wpływ na rozwój i funkcjonowanie młodego organizmu. Dzieci z niedoborami witaminy D mają słabszą odporność, a więc częściej chorują. Są też mniej odporne na urazy, takie jak złamania kości. Grozi im m.in. niedokrwistość czy krzywica. Skutkiem niedoborów jest też osłabienie mięśni oraz gorsze gojenie się ran. Niedobór witaminy D ma związek z rozwojem niektórych nowotworów, chorób serca, nadciśnienia, reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy, a także depresji i demencji. W młodym, rozwijającym się organizmie, witamina D jest ważna także dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i niezbędna do prawidłowejmineralizacji kości oraz zębów. Kluczowy dla prawidłowego wzrostu, rozwoju zębów i kości jest również wapń. Jego niedobór może prowadzić do powstania kości o osłabionej strukturze, podatnych na urazy i złamania. Wapń jest też niezbędny do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Medyczne skutki nieprawidłowego żywienia w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia mogą przynieść poważne konsekwencje, które wpłyną na jakość całego przyszłego życia.

Jak uzupełnić braki witaminy D?

Prawidłowo skomponowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników: białka, minerałów, zdrowych tłuszczów, węglowodanów, jak również witamin, z wyjątkiem tej jednej – witaminy D. Synteza skórna, czyli wytworzenie witaminy D pod wpływem promieni słonecznych, w warunkach klimatycznych panujących w Polsce jest trudna, nawet w okresie letnim – ze względu na dużą liczbę pochmurnych dni. Dlatego należy ją suplementować. Wg. najnowszych zaleceń ekspertów zalecana dawka dla noworodków i niemowląt do 6. Miesiąca życia to 400 IU (10 μg). Dla niemowląt między 6. a 12. miesiącem życia, w zależności od dawki witaminy przyjmowanej z pożywieniem – 400-600 IU (10-15 μg), a dla dzieci po 1. roku życia, w zależności od dawki witaminy przyjmowanej z pożywieniem – 600-800 IU (15-20 μg).

Ważny wapń

W fazie intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka ogromne znaczenie ma również odpowiednie spożycie produktów bogatych w wapń. Najlepszym jego źródłem jest mleko (w tym mleko modyfikowane) oraz przetwory mleczne. W znacznych ilościach wapń występuje również w zielonych warzywach, takich jak brokuły, kapusta, szpinak oraz w suszonych owocach czy roślinach strączkowych, ale ze względu na obecność szczawianów jego przyswajalność jest dużo mniejsza niż w przypadku produktów mlecznych. Rekomendowana przez obecne normy żywienia dzienna ilość wapnia dla dzieci w wieku 1-3 wynosi 700 mg. Aby dostarczyć taką ilość tego składnika, dziecko powinno codziennie otrzymywać 2 porcje (szklanki) mleka oraz 1 porcję produktów mlecznych.

Obraz
© Materiały prasowe

Aby obliczyć zawartość obydwu tych cennych składników w poszczególnych produktach, warto skorzystać z kalkulatora wapnia i witaminy D na stronie edukacyjnego program „1000 pierwszych dni dla zdrowia”: http://www.1000dni.pl/1000-dni-zywienia-dziecka/kalkulator-wapnia-i-witaminy-d/

Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci znaleźć można na stronie edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia www.1000dni.pl.

Źródło artykułu:Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (6)