Po wejściu Polski do UE mogą wzrosnąć ceny mięsa
Jeżeli zgodnie z przewidywaniami kurs złotego do euro wyniesie w 2004 r. 3,84 zł to po integracji z Unią wzrosną ceny m.in. wołowiny o 35-44%. Potanieje natomiast m.in. pszenica o 28% - wynika z analizy Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa.
01.05.2002 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Wzrosną także ceny mleka o 37% i buraków cukrowych o 43%. Z kolei drób będzie tańszy o 22%. Nie zmieni się natomiast cena wieprzowiny i rzepaku.
Sytuacja finansowa gospodarstw rolnych będzie różniła się w zależności od struktury produkcji - napisano w raporcie. Eksperci z Fundacji oceniają, że proponowane warunki członkostwa są trudne do zaakceptowania dla naszego rynku rolnego, gdyż nie tylko różnią się od polskich oczekiwań, ale też odbiegają od od zasad obwiązujących na jednolitym rynku unijnym.
Wysokość dopłat bezpośrednich w Polsce - w przeliczeniu na hektar użytków rolnych - według naszego stanowiska negocjacyjnego odpowiada wysokości dopłat jakie otrzymują państwa Unii o podobnej strukturze produkcji rolnej. Propozycje Unii zmierzają do zmniejszenia tych dopłat o 72% poniżej średniej unijnej - napisano w raporcie.
Obecnie rząd pracuje nad tzw. Narodowym Planem Rozwoju na lata 2004 -2006, w którym zostaną określone kierunki przeznaczenia pomocy ze środków unijnych wraz z wymaganym wkładem własnym strony polskiej. Projekt planu ma być gotowy w maju tego roku i powinien zostać przyjęty przez parlament do końca roku.
Według ekspertów z Fundacji, obraz polskiego rolnictwa i wsi w krajach Unii jest wypaczony. Eksperci oceniają, że dezinformację wprowadzają często nieprawdziwe opinie rozpowszechniane przez przeciwników wstąpienia Polski do UE. Zdaniem ekspertów nie doceniana jest także dynamika przemian w Polsce, które prowadzą do zmniejszania wielu niekorzystnych różnic. (mk)