Płatki śniadaniowe niezdrowe dla dzieci
Żadne z przetestowanych płatków śniadaniowych nie stanowią dobrej podstawy codziennego śniadania dla dzieci - czytamy w "Świecie Konsumenta". Zawierają za dużo cukru i za mało błonnika, aby mogły być uznane za zdrowy składnik diety.
30.10.2008 | aktual.: 30.10.2008 16:33
To wyniki międzynarodowego testu wykonanego przez czasopisma i organizacje konsumenckie z całego świata, w którym badaniom poddano płatki śniadaniowe z 32 krajów z pięciu kontynentów. W teście uczestniczył również "Świat Konsumenta" z ośmioma produktami z polskich sklepów.
Ogólna jakość odżywczo-fizjologiczna przebadanych płatków z Polski została oceniona dostatecznie.
Wszystkie płatki wypadły najgorzej w badaniu na zawartość cukru - mają go od 20 do 34 procent. Część płatków z testu zawiera ponadto zbyt mało błonnika, wspomagającego pracę jelit i przedłużającego uczucie sytości.
Wszystkie produkty poddano badaniom w akredytowanym laboratorium na zawartość tłuszczu ogółem oraz na skład kwasów tłuszczowych, a także zawartość cukrów, sodu i błonnika. Porównano je także z płatkami sprzedawanymi w innych krajach.