Pięć ton kurczaków zarażonych salmonellą trafiło ze Słowacji do Polski
Słowackie kurczaki zarażone salmonellą trafiły do Polski - informuje RMF FM. Słowacki dostawca wysłał do Polski pięć ton podejrzanego mięsa. Weterynarze sprawdzają, czy mogło trafić do sprzedaży i czy inni odbiorcy zaopatrywali się u tego hodowcy.
18.04.2013 | aktual.: 18.04.2013 15:19
Do Polski trafiło mięso, które zarażone jest najgroźniejszą odmianą salmonelli typu enteritidis. Spożycie produktów nią zarażonych może wywołać u ludzi zapalenie jelita cienkiego i grubego.
Zarażone mięso zostało wykryte podczas kontroli w zakładach przetwórczych na Warmii i Mazurach. Cała partia żywności ma zostać zniszczona.
Dodatkowo weterynarze sprawdzają, czy mięso od tego dostawcy mogło trafić do polskich sklepów i czy zaopatrywali się u niego także inni odbiorcy.
Jak podaje RMF FM służby weterynaryjne zażądały również od Słowacji wyjaśnień, w jaki sposób chore zwierzęta trafiły na eksport.