Trwa ładowanie...
03-07-2009 00:35

Parówki z owsem, czyli jak jeść zdrowo wg naukowców

Krakowscy naukowcy wymyślili zdrowszą alternatywę popularnych kiełbas: parówki wieprzowe z owsem mają łączyć w sobie tradycyjny smak mięsa z właściwościami prozdrowotnymi ziaren zboża - informuje "Dziennik Polski".

Parówki z owsem, czyli jak jeść zdrowo wg naukowcówŹródło: WP.PL, fot: Konrad Żelazowski
d3azv4n
d3azv4n

- Pomysł parówek z owsem kierujemy do osób, które lubią tego typu wędliny, a jednocześnie dbają o zdrowie i obawiają się nadmiernego spożywania tłuszczu czy soli - wyjaśnia dr inż. Maria Walczycka, koordynatorka badań z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Okazuje się, że zmielone ziarno owsa lub skrobia owsiana świetnie spełnia swoją rolę jako zamiennik tłuszczu. Dodatek tego zboża do mięsa w ilości 2,5% pozwolił krakowskim naukowcom obniżyć zawartość tłuszczu w parówkach do 20%, a soli do 1,4%. Udało się również zmniejszyć ilość azotynów do bezpiecznego poziomu.

A jak smakują zdrowe parówki z owsem? Uczestnicy panelu konsumenckiego ocenili, że ich smak nie różni się znacznie od produktu tradycyjnego. Zwracali jednak uwagę, że są nieco twardsze i mniej słone.

d3azv4n
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3azv4n
Więcej tematów