Parówki z owsem, czyli jak jeść zdrowo wg naukowców
Krakowscy naukowcy wymyślili zdrowszą alternatywę popularnych kiełbas: parówki wieprzowe z owsem mają łączyć w sobie tradycyjny smak mięsa z właściwościami prozdrowotnymi ziaren zboża - informuje "Dziennik Polski".
03.07.2009 | aktual.: 03.07.2009 10:23
- Pomysł parówek z owsem kierujemy do osób, które lubią tego typu wędliny, a jednocześnie dbają o zdrowie i obawiają się nadmiernego spożywania tłuszczu czy soli - wyjaśnia dr inż. Maria Walczycka, koordynatorka badań z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Okazuje się, że zmielone ziarno owsa lub skrobia owsiana świetnie spełnia swoją rolę jako zamiennik tłuszczu. Dodatek tego zboża do mięsa w ilości 2,5% pozwolił krakowskim naukowcom obniżyć zawartość tłuszczu w parówkach do 20%, a soli do 1,4%. Udało się również zmniejszyć ilość azotynów do bezpiecznego poziomu.
A jak smakują zdrowe parówki z owsem? Uczestnicy panelu konsumenckiego ocenili, że ich smak nie różni się znacznie od produktu tradycyjnego. Zwracali jednak uwagę, że są nieco twardsze i mniej słone.