Papieska kremówka, co waży prawie tonę
Ponad 815 kilogramów ważyła wyprodukowana w Poznaniu Kremówka Papieska. Ciastko o wymiarach 1,5 metra na 15 metrów zostanie wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa.
17.09.2006 | aktual.: 17.09.2006 22:31
Przez całą niedzielę 13 firm cukierniczych z Poznania - a także piekarze z cechów piekarskich z całego kraju - wyrabiało ciasto na Międzynarodowych Targach Spożywczych Polagra Food. Wypiek poświęcono Janowi Pawłowi II.
Do przygotowania kremówki zużyto m.in. ponad 500 kg margaryny (do ciasta i kremu), ponad 150 kg mąki 5 litrów spirytusu. Wszystkie produkty ważyły 919 kg.
Przed ogłoszeniem oficjalnych wyników wszyscy członkowie komisji musieli spróbować ciasta, i przeżyć co najmniej 5 minut - żartował nadzorujący pomiary Zenon Pustelnik z księgi rekordów Guinnessa.
Szef Cechu Piekarzy i Cukierników w Poznaniu Stanisław Butka, który już w trakcie przygotowań próbował kremu mówił, że jeśli chodzi o walory smakowe jest dobrze, a nawet bardzo dobrze.
Trochę nam zazdroszczą południowe strony Polski, tam gdzie papież zajadał te wspaniałe kremówki, no ale Poznań jest pierwszy - dodał Butka.
Papieską kremówkę pokrojono i przekazano osobom obserwującym bicie rekordu.