Trwa ładowanie...
d1c7gqe

Pakowane kanapki są tak samo szkodliwe dla środowiska jak samochody. Nietypowe wyniki badań

Wbrew pozorom okazuje się, że jest coś co łączy kanapkę z samochodem. Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze stwierdzili, że przemysłowa produkcja pakowanej żywności jest podobnie szkodliwa dla środowiska co jazda autem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Popularna przekąska źle wpływa na środkowisko
Popularna przekąska źle wpływa na środkowisko (iStock.com)
d1c7gqe

Uniwersytet zdecydował się przeprowadzić tego typu badania, ponieważ pakowane kanapki to ulubiony rodzaj drugiego śniadania wśród Brytyjczyków.

Przeanalizowano wydalanie dwutlenku węgla do atmosfery w całym procesie produkcyjnym kanapek i stwierdzono, że jedna wyprodukowana przemysłowo kanapka zostawia po sobie taką samą ilość gazów cieplarnianych, co samochód, który przejechał osiem kilometrów.

Naukowcy włączyli w to również emisję dwutlenku węgla podczas wytarzania składników kanapki, takich jak chleb, ser, wędlina i jajka. Ponadto wzięto pod uwagę jeszcze proces utylizacji opakowania.

Z danych British Sandwich Association (BSA) wynika, iż Brytyjczycy każdego roku spożywają blisko 11,5 mld kanapek.

d1c7gqe

Podziel się opinią

Share

d1c7gqe

d1c7gqe
Więcej tematów