Pakowane kanapki są tak samo szkodliwe dla środowiska jak samochody. Nietypowe wyniki badań
Wbrew pozorom okazuje się, że jest coś co łączy kanapkę z samochodem. Naukowcy z Uniwersytetu w Manchesterze stwierdzili, że przemysłowa produkcja pakowanej żywności jest podobnie szkodliwa dla środowiska co jazda autem.
28.01.2018 | aktual.: 28.01.2018 15:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uniwersytet zdecydował się przeprowadzić tego typu badania, ponieważ pakowane kanapki to ulubiony rodzaj drugiego śniadania wśród Brytyjczyków.
Przeanalizowano wydalanie dwutlenku węgla do atmosfery w całym procesie produkcyjnym kanapek i stwierdzono, że jedna wyprodukowana przemysłowo kanapka zostawia po sobie taką samą ilość gazów cieplarnianych, co samochód, który przejechał osiem kilometrów.
Naukowcy włączyli w to również emisję dwutlenku węgla podczas wytarzania składników kanapki, takich jak chleb, ser, wędlina i jajka. Ponadto wzięto pod uwagę jeszcze proces utylizacji opakowania.
Z danych British Sandwich Association (BSA) wynika, iż Brytyjczycy każdego roku spożywają blisko 11,5 mld kanapek.