GIS wycofuje partię cukru. Podwyższony poziom glutenu
Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił decyzję o wycofaniu z obrotu jednej partii cukru kokosowego. Powodem jest wykrycie w próbkach glutenu, który u osób cierpiących na nietolerancję lub alergię może wywołać problemy zdrowotne.
W komunikacie wyjaśniono, że informacja o wykryciu podwyższonej zawartości glutenu - przekraczającej poziom 20 mg/kg - w określonej partii cukru kokosowego pochodzącego z Indonezji trafiła do GIS za pośrednictwem Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF).
Spożycie może skutkować reakcją alergiczną
Jak poinformowano, firma VINET Łukasz Moskwa przepakowała cukier kokosowy i wprowadziła go do sprzedaży na terenie Polski.
Inspektorzy ostrzegają, że spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może skutkować wystąpieniem reakcji alergicznej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogień zbliżył się do Madrytu. Nagrania z przedmieść stolicy Hiszpanii
Ostrzeżenie GIS. Ekologiczny cukier kokosowy
Produkt dostępny jest pod nazwą "Ekologiczny cukier kokosowy 250 g" i dotyczy partii oznaczonej numerem LT251059. Termin przydatności do spożycia wskazany jest na 10 października 2027 r., a kod kreskowy to 5903111231576. Producentem jest firma VINET Łukasz Moskwa z siedzibą w Łomiankach przy ul. Szymanowskiego 5.
Zgodnie z przekazem GIS, producent powiadomił swoich odbiorców o stwierdzonej niezgodności, a ci rozpoczęli procedurę wycofania produktu z rynku. Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje realizację tego procesu na terenie Polski.
Przeczytaj także: