Oscypek i bryndza moga być chronione w UE
Oscypek, bryndza podhalańska lub miód
wrzosowy z Borów Dolnośląskich to regionalne produkty, które jako pierwsze produkty z Polski, mogą być chronione na terenie Unii Europejskiej - czytamy w "Dzienniku Polskim".
20.04.2006 | aktual.: 20.04.2006 18:27
Ich rejestracja nastąpi najwcześniej z początkiem przyszłego roku.
Do tej pory Polska złożyła do Komisji Europejskiej dziewięć wniosków o rejestrację produktów regionalnych. Trzy pochodzą z Małopolski. Komisja otrzymała już wnioski dotyczące oscypka, bryndzy podhalańskiej oraz kiełbasy lisieckiej. Na rozpatrzenie czekają jeszcze wnioski dotyczące: andrutów kaliskich, miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich i czterech staropolskich miodów pitnych.
Na razie Małopolska jest liderem, ale goni ją Wielkopolska - mówi Jakub Jasiński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wniosek o rejestrację oscypka przesłano do Komisji Europejskiej w lutym 2005 r. Został on już oceniony. Teraz zostanie przetłumaczony na języki wszystkich krajów członkowskich UE oraz opublikowany. Na to - według gazety - potrzeba około dwóch miesięcy.
W ciągu pół roku od dnia publikacji kraje członkowskie będą mogły zgłaszać protesty. Jeśli sprzeciwów nie będzie, z początkiem 2007 roku oscypek zostanie zarejestrowany przez Komisję Europejską i objęty ochroną na terenie Unii. Ta sama procedura dotyczy pozostałych produktów - informuje "Dziennik Polski".