Trwa ładowanie...
20-04-2006 00:15

Oscypek i bryndza moga być chronione w UE

Oscypek, bryndza podhalańska lub miód
wrzosowy z Borów Dolnośląskich to regionalne produkty, które jako pierwsze produkty z Polski, mogą być chronione na terenie Unii Europejskiej - czytamy w "Dzienniku Polskim".

Oscypek i bryndza moga być chronione w UEŹródło: WP, fot: K. Żelazowski
d43z4e5
d43z4e5

Ich rejestracja nastąpi najwcześniej z początkiem przyszłego roku.

Do tej pory Polska złożyła do Komisji Europejskiej dziewięć wniosków o rejestrację produktów regionalnych. Trzy pochodzą z Małopolski. Komisja otrzymała już wnioski dotyczące oscypka, bryndzy podhalańskiej oraz kiełbasy lisieckiej. Na rozpatrzenie czekają jeszcze wnioski dotyczące: andrutów kaliskich, miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich i czterech staropolskich miodów pitnych.

Na razie Małopolska jest liderem, ale goni ją Wielkopolska - mówi Jakub Jasiński z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wniosek o rejestrację oscypka przesłano do Komisji Europejskiej w lutym 2005 r. Został on już oceniony. Teraz zostanie przetłumaczony na języki wszystkich krajów członkowskich UE oraz opublikowany. Na to - według gazety - potrzeba około dwóch miesięcy.

W ciągu pół roku od dnia publikacji kraje członkowskie będą mogły zgłaszać protesty. Jeśli sprzeciwów nie będzie, z początkiem 2007 roku oscypek zostanie zarejestrowany przez Komisję Europejską i objęty ochroną na terenie Unii. Ta sama procedura dotyczy pozostałych produktów - informuje "Dziennik Polski".

d43z4e5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43z4e5
Więcej tematów