Oliwa z oliwek zwalcza raka?
Duńscy naukowcy twierdzą, że oliwa z oliwek może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Wskazują na to badania przeprowadzone w kilku krajach Europy.
23.12.2006 17:26
Oliwa z oliwek chroni komórki ciała przed licznymi uszkodzeniami. Zdaniem naukowców z Kopenhagi dobroczynny wpływ mają tu tłuszcze nienasycone, które blokują działanie tak zwanych wolnych rodników niszczących DNA, co z kolei może prowadzić do powstawania raka.
Badania przeprowadzono na prawie 200 Europejczykach z pięciu krajów, którym codziennie do diety dodawano po 25 mililitrów oliwy z oliwek. Zmniejszyło to poziom szkodliwych substancji średnio o 13%.
Na łamach pisma Amerykańskiego Towarzystwa Biologii Eksperymentalnej Duńczycy podkreślają, że Europejczycy z południa - gdzie oliwa jest bardzo popularna - już na początku eksperymentu mieli lepsze wyniki niż mieszkańcy północy.
Niezależni badacze ostrożnie traktują wyniki tych testów i przypominają, że przed nowotworami chroni również zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa oraz jedzenie warzyw i owoców.
Rafał Motriuk