Oliwa z oliwek zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Dieta śródziemnomorska może znacznie obniżyć ryzyko zachorowania na raka. Zdaniem amerykańskich naukowców nie trzeba drastycznie zmieniać sposobu żywienia - wystarczy wprowadzić kilka drobnych modyfikacji.
02.07.2008 | aktual.: 02.07.2008 19:13
Najcenniejsza dla zdrowia jest oliwa z oliwek - może zmniejszyć zachorowalność na raka o prawie 10%. Wartościowe są też brokuły i podobne do nich kalafiory czy brukselka. Pomocne może być także uzupełnienie diety o groch, fasolę czy soczewicę. Należy za to ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa a alkohol pić w ilościach umiarkowanych.
Takie dane płyną z analizy diety ponad 25 tysięcy Greków, których obserwowano przez osiem lat. Zdaniem autorów eksperymentu z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda nie trzeba robić wszystkiego na raz, bo nawet niewielkie zmiany w sposobie żywienia mogą uratować przed rakiem, a także chorobami serca.