Odmrażanie gospodarki. Kiedy otwarcie restauracji?
Trzeci etap odmrażania gospodarki oznacza poluzowanie ograniczeń w branży gastronomicznej. Otwarte będą mogły być restauracje, ale tylko w przypadku spełnienia kilku warunków.
Od kilku tygodni restauracje mogą prowadzić tylko działalność dotyczącą sprzedaży dań na wynos. To wywołało spore problemy w branży gastronomicznej i przedsiębiorcy niecierpliwie czekali na poluzowanie obostrzeń. Premier Mateusz Morawiecki na środowej konferencji prasowej zapowiedział, że nastąpi to w trzecim etapie rządowego programu odmrażania gospodarki.
Odmrażanie gospodarki. Kiedy otwarcie restauracji?
Etap ten wdrożony zostanie w poniedziałek 18 maja. To oznacza, że wtedy restauracje będą mogły wznowić swoją działalność. Luzowanie obostrzeń dotyczy barów, kawiarni i restauracji. Od najbliższego poniedziałku wprowadzona zostanie możliwość przyjmowania klientów w środku lokalu oraz otwarcia ogródków restauracyjnych.
Premier zaapelował do właścicieli restauracji, by otwierali ogródki i tam przyjmowali gości. - Na świeżym powietrzu jest bezpieczniej, jak mówią nam epidemiolodzy - tłumaczył Mateusz Morawiecki. Otwarte będą także restauracje zlokalizowane w centrum handlowym. Klienci będą mogli skorzystać z oferty lokali w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej.
Odmrażanie gospodarki. Warunki do otwarcia restauracji
Żeby otworzyć lokal gastronomiczny trzeba jednak spełnić kilka warunków. W rozporządzeniu rady ministrów zawarto zapisy, po spełnieniu których możliwe jest otwarcie restauracji. Oto one:
- limit osób w lokalu: 1 osoba na 4 m²,
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie,
- zachowanie 2m odległości między stolikami,
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
Zobacz też: Miał być deal opozycji z Jarosławem Gowinem. Co poszło nie tak? Poseł KO odpowiada
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl