Odmrażanie gospodarki. Kiedy otwarcie restauracji?

Trzeci etap odmrażania gospodarki oznacza poluzowanie ograniczeń w branży gastronomicznej. Otwarte będą mogły być restauracje, ale tylko w przypadku spełnienia kilku warunków.

Odmrażanie gospodarki. Kiedy otwarcie restauracji?
Źródło zdjęć: © PAP
Łukasz Witczyk

13.05.2020 15:22

Od kilku tygodni restauracje mogą prowadzić tylko działalność dotyczącą sprzedaży dań na wynos. To wywołało spore problemy w branży gastronomicznej i przedsiębiorcy niecierpliwie czekali na poluzowanie obostrzeń. Premier Mateusz Morawiecki na środowej konferencji prasowej zapowiedział, że nastąpi to w trzecim etapie rządowego programu odmrażania gospodarki.

Odmrażanie gospodarki. Kiedy otwarcie restauracji?

Etap ten wdrożony zostanie w poniedziałek 18 maja. To oznacza, że wtedy restauracje będą mogły wznowić swoją działalność. Luzowanie obostrzeń dotyczy barów, kawiarni i restauracji. Od najbliższego poniedziałku wprowadzona zostanie możliwość przyjmowania klientów w środku lokalu oraz otwarcia ogródków restauracyjnych.

Premier zaapelował do właścicieli restauracji, by otwierali ogródki i tam przyjmowali gości. - Na świeżym powietrzu jest bezpieczniej, jak mówią nam epidemiolodzy - tłumaczył Mateusz Morawiecki. Otwarte będą także restauracje zlokalizowane w centrum handlowym. Klienci będą mogli skorzystać z oferty lokali w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej.

Odmrażanie gospodarki. Warunki do otwarcia restauracji

Żeby otworzyć lokal gastronomiczny trzeba jednak spełnić kilka warunków. W rozporządzeniu rady ministrów zawarto zapisy, po spełnieniu których możliwe jest otwarcie restauracji. Oto one:

  • limit osób w lokalu: 1 osoba na 4 m²,
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie,
  • zachowanie 2m odległości między stolikami,
  • noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także
Komentarze (6)