Niższy VAT na cukier?
Senacka Komisja Gospodarki i Finansów Publicznych opowiedziała się za obniżeniem podatku VAT z 22% do 7% między innymi na kakao, czekoladę, cukier aromatyzowany, herbatę, przyprawy, wyroby cukiernicze, suchary i drożdże. Komisja przyjęła stanowisko w sprawie poprawek do ustawy o podatku od towarów i usług.
Według wiceminister finansów Elżbiety Muchy wprowadzenie niższego VAT na wymienione produkty z jednej strony mogłoby wpłynąć na obniżenie ich cen, ale z drugiej oznaczałoby mniejsze wpływy do kasy państwa o miliard 350 milionów złotych. Dlatego - jak wyjaśniała - rząd przeciwny jest przyjęciu tego rozwiązania.
Przeciwny jest także przewodniczący Komisji senator Jerzy Markowski z SLD. Według niego nie są to artykuły pierwszej potrzebny dlatego należałoby je obłożyć dotychczasowym podatkiem.
Senator Markowski powiedział poza tym, że podczas posiedzenia Komisji omawiano sprawy związane z VAT w budownictwie, ale nie znaleziono formuły, która byłaby satysfakcjonująca dla osób wnioskujących obniżenie tego podatku. Można przypuszczać, że we wtorek podczas senackiej debaty senatorowie wrócą do tych kwestii.