Nie podchodzić do martwych ptaków - apelują władze sanitarne
W związku z występowaniem ognisk zakażenia wirusem ptasiej grypy (H5N1) w krajach Unii Europejskiej należy bezwzględnie przestrzegać zakazu zbliżania się do martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków, dotykania ich i zabierania do domów - poinformował główny inspektor sanitarny Andrzej Trybusz.
15.02.2006 | aktual.: 15.02.2006 17:56
W Polsce do tej pory nie wykryto przypadków wirusa ptasiej grypy (H5N1).
Trybusz poinformował w komunikacie, że zakaz jest istotny, ponieważ dominująca większość zakażeń wśród ludzi nastąpiła po kontakcie z żywym lub martwym drobiem lub ptactwem dzikim. Zakaz ten dotyczy zarówno miejsc bytowania ptaków dzikich, na przykład parków, jak i również drobiu hodowlanego.
Główny Inspektor Sanitarny napisał, że szczególną ostrożność należy zachować podczas pobytu w krajach, w których wystąpiły już ogniska ptasiej grypy.
Dlatego należy stosować się do wszelkich zaleceń miejscowej służby zdrowia, a w szczególności: unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania, handlu drobiem i wyrobami drobiarskimi, w tym pierzem; nie dotykać martwych ptaków ani ubitego drobiu; nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj nie poddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C; myć i dezynfekować ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym.
W przypadku wystąpienia objawów chorobowych (podwyższona temperatura ciała, kaszel, duszności, bóle mięśniowo-stawowe) należy natychmiast skontaktować się z lekarzem, zaś co najmniej 14 dni przed wyjazdem do krajów, w których występują ogniska ptasiej grypy, poddać się szczepieniu przeciwko grypie sezonowej.
Główny Inspektor Sanitarny radzi, aby bezwzględnie przestrzegać zakazu przywozu do Polski żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich; w przypadku wystąpienia w okresie 7-14 dni od powrotu do kraju objawów chorobowych (podwyższona temperatura ciała, kaszel, duszności, bóle mięśniowo-stawowe) należy niezwłocznie udać się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej, najbliższego szpitala zakaźnego lub innej placówki leczniczej.
Zgodnie z uzyskanymi z Komisji Europejskiej oraz Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób informacjami, Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w chwili obecnej brak jest dowodów na przenoszenie się wirusa H5N1 z człowieka na człowieka.
Najbardziej narażonymi na zachorowanie na ptasią grypę są osoby mające bliski kontakt z zakażonymi ptakami, ich odchodami lub tkankami (krew, jelita). Według GIS, stosowanie się do powyższych zaleceń pozwoli zminimalizować ryzyko zakażenia wśród ludzi.