Nie ma już bakterii coli w Bystrzycy Kłodzkiej
Mieszkańcy Bystrzycy Kłodzkiej i okolicznych wsi w woj. dolnośląskim, gdzie kilka dni temu wykryto w wodzie pitnej m.in. bakterie coli - mogą już używać wody z kranów do celów spożywczych.
05.07.2007 17:05
Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kłodzku poinformował, że woda z kranu nadaje się do picia. "Resztkowe stężenie chloru zastosowanego w celu dezynfekcji wody i przewodów dystrybucyjnych, mogą powodować intensywny zapach wody, który będzie stopniowo zanikać" - czytamy w komunikacie inspektora sanitarnego.
Nie wiadomo, co było przyczyną pojawiania się szkodliwych bakterii w kranach mieszkańców tych górskich miejscowości.
Od piątku z wody w kranach do celów spożywczych nie mogło korzystać ok. 12 tys. mieszkańców: Bystrzycy Kłodzkiej, Długopola Dolnego, Zabłocia oraz Starej Bystrzycy. Po wykryciu szkodliwych bakterii mieszkańcy mogli korzystać z wody z kranu jedynie do celów gospodarskich. Woda pitna była dowożona beczkowozami.