Najdroższa kawa na świecie - 50 funtów za filiżankę
Znany londyński dom towarowy Peter Jones
oferuje smakoszom niepowtarzalną mieszankę parzonej kawy - Caffe
Raro, której filiżanka kosztuje 50 funtów (225 zł) - donoszą
brytyjskie media.
Ziarna tej najdroższej na świecie kawy przeszły przez organizm cywety (Civettictis civetta), drapieżnego ssaka zamieszkującego m.in. Afrykę i Azję Południowo-Wschodnią.
Mieszanka składa się z uprawianego na Jamajce rzadkiego gatunku kawy Blue Mountain oraz ekskluzywnej kawy Kopi Luwak (Civet Coffee) zbieranej na Sumatrze. Jagody z krzaków kawowych uprawianych na wyspie zjadane są przez cywety, zwierzęta z wyglądu przypominające koty, należące do rodziny łaszowatych, które gnieżdżą się w wysokich palmach i prowadzą nocny tryb życia.
Cyweta jest zwierzęciem wybrednym - z kawowych krzaków wyjada tylko najdojrzalsze i najsmaczniejsze jagody, które poddane w jej organizmie działaniu enzymów, są częściowo przetrawiane i nabierają aksamitnego, z lekka czekoladowego smaku.
W stwardniałej postaci są wydalane, a następnie jako zwierzęce odchody są zbierane z ziemi, obmywane i starannie prażone.
Roczny zbiór kawy Kopi Luwak wynosi niespełna 500 kg. Cena 1 kg sięga 324 funtów.