Trwa ładowanie...

Nadmorskie lody z bakteriami. Sanepid wziął pod lupę automaty

Blisko połowa próbek pobranych z automatów z lodami wykazała obecność groźnych dla organizmu człowieka bakterii chorobotwórczych, Enterobacteriaceae. Przebadano 215 próbek, głównie z nadmorskich miejscowości. W konsekwencji zamknięto 11 punktów gastronomicznych.

Automat do lodów. Zdjęcie ilustracyjneAutomat do lodów. Zdjęcie ilustracyjneŹródło: Getty Images, fot: mustafagul
d1ds5sn
d1ds5sn

Sezon wakacyjny to czas, w którym turyści chętnie kupują lody, także te z automatów. Z kolei dla sanepidu oznacza to wzmożone kontrole, głównie pod kątem trzech groźnych bakterii chorobotwórczych: Salmonelli, Listeria monocytogenes oraz Enterobacteriaceae. W pierwszych dniach lipca Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie pobrała 215 próbek. Wyniki, które podała "Gazeta Wyborcza", nie przedstawiają się optymistycznie.

W lodach wykryto bakterie

42 procent - taki odsetek próbek pobranych w regionie zachodniopomorskim zawierał w sobie bakterię Enterobacteriaceae. Na szczęście w żadnej nie wykryto Salmonelli oraz Listeria monocytogenes, które są dużo bardziej niebezpieczne dla człowieka.

Sanepid musiał zamknąć aż 11 punktów gastronomicznych, ale - jak zapowiada - to dopiero początek wakacyjnych kontroli. Właściciele punktów z wykrytymi nieprawidłowościami otrzymali zakaz dalszej produkcji i sprzedaży lodów. Nałożono też na nich karę pieniężną. Aby móc ponownie prowadzić lodowy interes, muszą przeprowadzić odpowiednią dezynfekcję swoich automatów.

d1ds5sn

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Plan likwidacji katedry na Wawelu. Zapomniana propozycja dla Kościoła

Czym grożą lody z Enterobacteriaceae?

O ile Salmonella oraz Listeria monocytogenes to bakterie, które mogą nawet zagrażać życiu człowieka, tak spożycie lodów z Enterobacteriaceae jest łagodniejsze w skutkach. Jest to bakteria, która występuje naturalnie w jelicie grubym człowieka. Jednak, jak ostrzega sanepid, spożycie produktów z jej obecnością może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, takich jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Narażone są na nie zwłaszcza osoby o obniżonej odporności oraz z chorobami układu pokarmowego.

Jak tłumaczy dalej sanepid, powodem wystąpienia tej bakterii chorobotwórczej są niedoczyszczone maszyny oraz brak odpowiedniej dezynfekcji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1ds5sn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ds5sn
Więcej tematów