Nadmorskie lody z bakteriami. Sanepid wziął pod lupę automaty

Blisko połowa próbek pobranych z automatów z lodami wykazała obecność groźnych dla organizmu człowieka bakterii chorobotwórczych, Enterobacteriaceae. Przebadano 215 próbek, głównie z nadmorskich miejscowości. W konsekwencji zamknięto 11 punktów gastronomicznych.

Automat do lodów. Zdjęcie ilustracyjne
Automat do lodów. Zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Getty Images | mustafagul
Monika Mikołajewicz

16.07.2023 09:13

Sezon wakacyjny to czas, w którym turyści chętnie kupują lody, także te z automatów. Z kolei dla sanepidu oznacza to wzmożone kontrole, głównie pod kątem trzech groźnych bakterii chorobotwórczych: Salmonelli, Listeria monocytogenes oraz Enterobacteriaceae. W pierwszych dniach lipca Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie pobrała 215 próbek. Wyniki, które podała "Gazeta Wyborcza", nie przedstawiają się optymistycznie.

W lodach wykryto bakterie

42 procent - taki odsetek próbek pobranych w regionie zachodniopomorskim zawierał w sobie bakterię Enterobacteriaceae. Na szczęście w żadnej nie wykryto Salmonelli oraz Listeria monocytogenes, które są dużo bardziej niebezpieczne dla człowieka.

Sanepid musiał zamknąć aż 11 punktów gastronomicznych, ale - jak zapowiada - to dopiero początek wakacyjnych kontroli. Właściciele punktów z wykrytymi nieprawidłowościami otrzymali zakaz dalszej produkcji i sprzedaży lodów. Nałożono też na nich karę pieniężną. Aby móc ponownie prowadzić lodowy interes, muszą przeprowadzić odpowiednią dezynfekcję swoich automatów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym grożą lody z Enterobacteriaceae?

O ile Salmonella oraz Listeria monocytogenes to bakterie, które mogą nawet zagrażać życiu człowieka, tak spożycie lodów z Enterobacteriaceae jest łagodniejsze w skutkach. Jest to bakteria, która występuje naturalnie w jelicie grubym człowieka. Jednak, jak ostrzega sanepid, spożycie produktów z jej obecnością może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji, takich jak dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Narażone są na nie zwłaszcza osoby o obniżonej odporności oraz z chorobami układu pokarmowego.

Jak tłumaczy dalej sanepid, powodem wystąpienia tej bakterii chorobotwórczej są niedoczyszczone maszyny oraz brak odpowiedniej dezynfekcji.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (16)