ŚwiatNa SARS - kimczi i fasolka szparagowa

Na SARS - kimczi i fasolka szparagowa

Azjatycka
medycyna ludowa zaleca jako ochronę przed nietypowym zapaleniem
płuc SARS jedzenie przyprawionych ostro lub słodko różnego rodzaju
warzyw. W zależności od regionu recepty są różne.

08.05.2003 10:40

Główny dziennik Korei Północnej (gdzie oficjalnie nie notowano ani jednego przypadku SARS) "Rodong Sinmun" zaleca włączenie do codziennej diety tradycyjnego dania koreańskiego - kimczi (bardzo ostro przyprawionej marynowanej kapusty) oraz czosnku i rzodkwi.

Gazeta akcentuje, że produkty te zasadniczo zwiększają odporność organizmu na SARS. Rząd podejmuje działania na szczeblu centralnym. Jednak obywatele też muszą zatroszczyć się o swój stan zdrowia - pisze północnokoreański dziennik.

Prasa w Singapurze - jednym z krajów regionu poważnie dotkniętym SARS (zmarło 27 osób i potwierdzono 204 przypadki choroby) - w ostatnich dniach dementowała krążące pogłoski o tym, iż przed SARS najlepiej chroni... picie alkoholu i palenie tytoniu, a także rezygnacja z wieprzowiny na rzecz wołowiny.

Jeszcze inną dietę jako zapobiegającą zachorowaniu na SARS zaleca medycyna ludowa w Kambodży, gdzie wskazuje się na doskonałe rzekomo rezultaty spożywania w dużych ilościach fasolki szparagowej, gotowanej z dodatkiem cukru.

Mimo że w Kambodży oficjalnie nie było ani jednego przypadku SARS, w ostatnich dniach w miastach ceny fasolki szparagowej wzrosły dziesięciokrotnie i stała się ona najbardziej poszukiwanym produktem.

Zdaniem służb medycznych nic nie potwierdza jednak dobroczynnych skutków fasolki dla ochrony przed SARS, a na pogłoskach w tej sprawie skorzystali jedynie producenci tego warzywa i cukru... a także firmy telefonii komórkowej, za których pośrednictwem rada ta była przekazywana.

Na całym świecie - głównie w Chinach - na SARS zachorowało już prawie siedem tysięcy osób, zmarło niemal pięćset.(mp)

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)