Trwa ładowanie...
d1pdcb2
12-07-2007 19:50

Mszyce walczą z biedronkami bronią chemiczną

Żerujące na kapuście mszyce odpierają ataki
drapieżnych biedronek dzięki samobójczym zamachom z wykorzystaniem
broni chemicznej - informuje pismo "Proceedings of the Royal
Society".

d1pdcb2
d1pdcb2

Jak wykazali naukowcy z londyńskiego Imperial College, żywiące się wysysanymi z kapusty sokami mszyce spożywają między innymi związki zwane glukozynolatami,które gromadzą się w ich krwi. Jednocześnie w mięśniach głowy i tułowia wytwarzany jest rozkładający glukozynolaty enzym - mirozynaza.

Podczas ataku drapieżnika krew zranionej mszycy wchodzi w kontakt z enzymem - w wyniku błyskawicznej reakcji powstaje olejek gorczyczny, zwany też musztardowym. Olejek zabija, rani lub przynajmniej odstrasza drapieżniki. Mszyca ginie, ale pozostałe osobniki licznej kolonii mszyc mają szansę ocaleć.

Niektórym mszycom z kolonii wyrastają skrzydełka - wówczas poziom glukozynatów w ich organizmach obniża się, ponieważ latanie jest skuteczniejszą niż trucie formą obrony.

Występujący w roślinach kapustnych olejek musztardowy stosowany jest głównie w medycynie naturalnej i do odstraszania zwierząt, ale policja niektórych krajów używa go do torturowania zatrzymanych. Spożyty w większej ilości może spowodować podrażnienie żołądka, uszkodzenie wątroby, nerek i dróg moczowych, a wdychany - oparzenie błon śluzowych gardła, krtani i uszkodzenie układu oddechowego poprzez porażenie jego mięśni gładkich.

d1pdcb2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1pdcb2
Więcej tematów