Trwa ładowanie...
d42sa9s
22-05-2004 16:35

Międzynarodowy Festiwal Zupy na krakowskim Kazimierzu

Restauratorzy, profesjonalni szefowie kuchni i kucharze domowi zaprezentowali ugotowane przez siebie zupy podczas trzeciego Międzynarodowego Festiwalu Zupy, który rozpoczął się w sobotę na krakowskim Kazimierzu. Wieczorem zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody - Złotą, Srebrną i Brązową Paterę.

d42sa9s
d42sa9s

"Jak zwykle zainteresowanie konkursem jest bardzo duże. Mamy ponad 50 zgłoszeń, z czego 30-40% stanowią kucharze-amatorzy" - powiedział współorganizujący imprezę Jerzy Zoń z krakowskiego Teatru KTO.

W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy chętni. Jedynym warunkiem było przygotowanie minimum 20 litrów zupy przez restauratora oraz 10 litrów przez kucharza indywidualnego. Zgłoszone potrawy ocenia fachowe jury. Mogą ich próbować także wszyscy chętni, którzy przyszli na Plac Nowy na Kazimierzu.

"Szacujemy, że na gości czeka ponad 2 tys. litrów zupy, w tym około 400 litrów naszej tradycyjnej zupy 'placówki' ugotowanej z produktów dostępnych na placu Nowym" - ocenił Zoń.

Nowością tegorocznej edycji festiwalu jest konkurs teatralny na najlepszy happening. Restauracje i kawiarnie z Kazimierza przygotowały kilkuminutowe spektakle, które oceni profesjonalne jury. Najlepsze przedstawienia otrzymają nagrody Wielkiej, Średniej i Małej Księgi.

d42sa9s
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42sa9s
Więcej tematów