Międzynarodowy Festiwal Zupy na krakowskim Kazimierzu
Restauratorzy, profesjonalni szefowie kuchni i kucharze domowi zaprezentowali ugotowane przez siebie zupy podczas trzeciego Międzynarodowego Festiwalu Zupy, który rozpoczął się w sobotę na krakowskim Kazimierzu. Wieczorem zwycięzcy konkursu otrzymają nagrody - Złotą, Srebrną i Brązową Paterę.
22.05.2004 | aktual.: 22.05.2004 17:07
"Jak zwykle zainteresowanie konkursem jest bardzo duże. Mamy ponad 50 zgłoszeń, z czego 30-40% stanowią kucharze-amatorzy" - powiedział współorganizujący imprezę Jerzy Zoń z krakowskiego Teatru KTO.
W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy chętni. Jedynym warunkiem było przygotowanie minimum 20 litrów zupy przez restauratora oraz 10 litrów przez kucharza indywidualnego. Zgłoszone potrawy ocenia fachowe jury. Mogą ich próbować także wszyscy chętni, którzy przyszli na Plac Nowy na Kazimierzu.
"Szacujemy, że na gości czeka ponad 2 tys. litrów zupy, w tym około 400 litrów naszej tradycyjnej zupy 'placówki' ugotowanej z produktów dostępnych na placu Nowym" - ocenił Zoń.
Nowością tegorocznej edycji festiwalu jest konkurs teatralny na najlepszy happening. Restauracje i kawiarnie z Kazimierza przygotowały kilkuminutowe spektakle, które oceni profesjonalne jury. Najlepsze przedstawienia otrzymają nagrody Wielkiej, Średniej i Małej Księgi.