Lody na śniadanie, obiad i kolację
40% Włochów zastępuje normalny posiłek
lodami - wynika z sondażu. Choć mogłoby
to się wydawać już niemożliwe, we Włoszech wciąż wzrasta spożycie
lodów.
Lody zamiast śniadania, obiadu czy kolacji - to coraz powszechniejsze przyzwyczajenia mieszkańców Italii, gdzie już od ponad tygodnia panują upały, a temperatura jest wyższa od średniej o tej porze roku o około 8-10 stopni.
Według sondażu Włosi po kilku latach eksperymentów ze smakami preferują znów te najbardziej tradycyjne - śmietankowe i czekoladowe. Najwięcej miłośników lodów mieszka na północy Włoch, a w tej klasyfikacji przoduje region Lombardia - jest tam 5500 lodziarni. Najmniej jest ich w Molise - tylko 167.
W zeszłym roku Włosi zjedli 330 tysięcy ton mrożonych łakoci (to o 3% więcej niż w latach poprzednich). Na każdego mieszkańca kraju przypada około 12 kilogramów rocznie.
Sylwia Wysocka