Trwa ładowanie...

Lodówka z jedzeniem dla bezdomnych przed restauracją

• Właścicielka restauracji w Kochi, w południowych Indiach postanowiła wystawić lodówkę z jedzeniem dla bezdomnych
• Chce w ten sposób zmniejszyć liczbę wyrzucanego jedzenia i nakarmić lokalną społeczność

Share
Lodówka z jedzeniem dla bezdomnych przed restauracją
Źródło: Facebook, Fot: Pappadavada
d3sxv4w

Minu Pauline, właścicielka restauracji Pappadavada, znajdującej się w Kochi, w południowych Indiach, zdecydowała się na ten krok po dostrzeżeniu, jak wielu bezdomnych wybiera resztki jedzenie z śmietników w okolicy restauracji.

W lodówce, nazwanej nanma maram, czyli „drzewo dobroci”, Pauline umieszcza nadwyżki jedzenia, którego restauracja nie zdąży sprzedać. Pomysł jest zatem bardzo prosty: zamiast wyrzucać je do śmietnika, właścicielka zdecydowała się podzielić nimi z potrzebującymi. Miejsce szybko stało się lokalną sensacją i dziś stanowi rodzaj ośrodka pomocy bezdomnym, do którego również mieszkańcy przynoszą własne posiłki.

d3sxv4w

Lodówka jest otwarta i niestrzeżona przez 24 godziny na dobę, dzięki czemu każdy ma do niej swobodny dostęp. Codziennie pozwala nakarmić dziesiątki potrzebujących. Niektórzy krytycy zarzucili jednak Pauline, że to, co robi jest zbyt ryzykowne.
- Wiem, że to ryzykowne, ale ostatecznie dobre dla społeczności. Wcześniej nikt nie chciał podjąć tego ryzyka – odpowiedziała.

Jak wynika z raportu ''nie marnuj jedzenia 2015'', w Polsce wyrzuca się każdego roku prawie dziewięć milionów ton żywności - to piąty najwyższy wynik w Unii Europejskiej. Wciąż jednak brakuje ustawy, która umożliwi producentom i sprzedawcom przekazywanie niepotrzebnej żywności na rzecz organizacji pomagającym osobom ubogim i w potrzebie.

d3sxv4w

Podziel się opinią

Share
d3sxv4w
d3sxv4w
Więcej tematów