Litwini kontrolują wwożoną do kraju żywność
Litewska Państwowa Służba Weterynaryjna w
związku z przypadkami świńskiej grypy zaostrza kontrolę bagaży
osób przebywających z zagranicy, a także kontrolę wwożonych
produktów żywnościowych.
Jak informuje przedstawiciel służby weterynaryjnej Mindaugas Kaszinskas, "w portach lotniczych i morskim są sprawdzane przede wszystkim bagaże, by nie przewożono w nich produktów pochodzenia zwierzęcego".
W ministerstwie ochrony zdrowia odbyła się narada Centrum Zarządzania Sytuacjami Kryzysowymi, po której stwierdzono, że "na Litwie nie odnotowano przypadków zachorowań na świńską grypę", a sytuacja jest monitorowana.
Litewskie Zrzeszenia Przetwórców Mięsa ubolewa, że epidemia nowej odmiany grypy zmniejszy spożycie wieprzowiny.
Przed kilkoma laty z powodu epidemii ptasiej grypy w Chinach i Stanach Zjednoczonych, spożycie drobiu na Litwie spadło wówczas o 10%.
Surowa wieprzowina na Litwę najczęściej jest sprowadzana z Polski, a wyroby z wieprzowiny importowane są przede wszystkim z Niemiec, Polski, Hiszpanii, Francji, Danii.
Aleksandra Akińczo