Kupiłeś taką przyprawę? Lepiej zwróć ją do sklepu
Sanepid apeluje, by nie używać suszonej bazylii, wyprodukowanej przez firmę Vitpol dla sieci sklepów Carrefour. Partia tej popularnej przyprawy zanieczyszczona jest bakteriami salmonelli.
Zanieczyszczona partia ma termin ważności do października 2016 roku, numer partii 1622 14B. Jeśli ktoś kupił taką przyprawę, powinien ją oddać do sklepu lub zniszczyć. Nie należy jej używać. Zwłaszcza jako dodatek do sałatek - czyli bez poddawania jej obróbce w wysokiej temperaturze, np. podczas pieczenia czy gotowania.
Sieć Carrefour wstrzymała już sprzedaż zanieczyszczonej bakteriami salmonelli suszonej bazylii. Inspekcja sanitarna wyjaśnia zaś, skąd bakteria wzięła się w przyprawie. Być może trafiła tam w używanym do jej produkcji surowcu sprowadzanym z Egiptu.
Czym grozi zatrucie bakterią salmonelli? Charakterystyczne objawy to bóle brzucha, biegunka, wymioty czy gorączka. U dzieci lub osób o obniżonej odporności choroba może doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Źródło: Radio Szczecin, GIS, WP.PL