Konkurs w jedzeniu mozzarelli z mleka bawolic na czas
Kilogram mozzarelli z bawolego mleka zjadł w ciągu trzech minut zwycięzca konkursu w jedzeniu tego sera na czas, zorganizowanego w Paestum koło Neapolu na południu Włoch.
19.04.2008 | aktual.: 20.04.2008 00:29
Zawody odbyły się w chwili, gdy producenci słynnej mozzarelli di bufala z regionu Kampania walczą o odzyskanie zaufania klientów, nadszarpniętego po wykryciu dioksyn w produktach z niektórych tamtejszych zakładów. W rezultacie tego skandalu sprzedaż tego drogiego gatunku sera spadła we Włoszech o kilkadziesiąt procent.
W konkursie uczestniczyli przedstawiciele różnych zawodów i kilku pokoleń; łączy ich to, że są w stanie zjeść rekordowe ilości najszlachetniejszego rodzaju mozzarelli z mleka bawolic.
Wygrał 40-letni aktor. W nagrodę otrzymał bon wartości 500 euro, za który może kupić... mozzarellę.
Imprezę zorganizowały władze prowincji Salerno.