Trwa ładowanie...
21-06-2013 18:38

Kawy już niedługo nie będzie?!

Wielu Polaków, by nie powiedzieć większość, rozpoczyna dzień od porannej kawy, czynność popijania tego trunku kilkakrotnie jeszcze powtarzając. Kawa stawia na nogi, jest smaczna, bywa także nieodzownym elementem wielu spotkań towarzyskich. Tym bardziej dziwić może informacja, że wkrótce już jej zabraknie. To niestety wcale nie jest żart.

Kawy już niedługo nie będzie?!Źródło: PAP/DPA/Frank Rumpenhorst
d3g57ut
d3g57ut

Wszystko przez klimat, który się zmienia. Brytyjscy naukowcy ustalili niedawno, że do 2080 roku na świecie przestanie istnieć 70 procent upraw kawowca. Pracownicy naukowi Brytyjskich Ogrodów Botanicznych w Kew we współpracy z etiopskimi władzami (Etiopia to jeden ze światowych liderów w produkcji kawy).

Niestety, wyniki symulacji naukowych są dramatycznie niebezpieczne. 70 procent ubytku w światowych plantacjach kawy, to rozwiązanie najbardziej prawdopodobne, natomiast możliwe jest także całkowity zanik plantacji kawowca na świecie. Sytuacja podobna jak w Etiopii, występuje także w Kolumbii i w Brazylii, a więc w pozostałych krajach, które liderują w światowej produkcji ciemnobrązowych ziarenek.

Kawowiec najlepiej sprawuje się przy temperaturze w granicach 18-21 stopni. Przy pogodzie cieplejszej uprawa już się nie udaje. Kraje plantujące kawowca leżą w okolicach równika, a więc warunki termiczne są tam niezwykle stabilne i równe przez cały rok, stąd też kawę wciąż można tam sadzić.

Problem polega na ociepleniu klimatu. Wystarczą trzy stopnie Celsjusza, by ten szlachetny napój zupełnie zniknął z powierzchni naszej planety. Choć droga do tego jest wciąż daleka, nie da się raczej uniknąć stałemu drożeniu tego surowca. Dodatkowym czynnikiem, który może utrudnić uprawę kawy jest głupota tych, którzy wycinają drzewa z lasów Etiopii i południowego Sudanu, ułatwiając dostęp gorącego, saharyjskiego powietrza do funkcjonujących plantacji.

Tego, czy ocieplenie klimatu się utrzyma, nie da się przewidzieć. Na obecnym etapie naukowcy podzieleni są na dwa obozy - jedni twierdzą, że ciągle mamy do czynienia z trendem wzrostowym temperatur na kuli ziemskiej, inni uważają, że proces ten się zatrzymał i ulegnie odwróceniu. Czy kawy rzeczywiście może zabraknąć? Niestety, takie ryzyko z pewnością występuje.

Zobacz więcej w serwisie pogoda.

d3g57ut
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP
d3g57ut
Więcej tematów