Kawa nie jest taka niezdrowa
Osoby cieszące się dobrym zdrowiem mogą sobie pozwolić na picie dużych ilości kawy - wykazały holenderskie badania prowadzone przez 11 lat w grupie 6,4 tys. Informację na ten temat zamieszcza pismo "American Journal of Clinical Nutrition".
23.03.2007 19:08
Kofeina zawarta w kawie oraz innych napojach i pokarmach może powodować krótkotrwałe skoki ciśnienia krwi. Dlatego od dawna utrzymywał się pogląd, że regularne picie kawy może z czasem prowadzić do nadciśnienia i związanych z nim chorób serca. Badania prowadzone nad tym zagadnieniem dawały jednak sprzeczne wyniki.
Aby rozwiać te kontrowersje, naukowcy z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Utrechcie w Holandii przez 11 lat śledzili stan zdrowia niemal 6,4 tys. (kobiet i mężczyzn). Na początku badań średnia wieku pacjentów wynosiła 40 lat. Uczestnicy doświadczenia wypełniali ankiety na temat spożycia różnych pokarmów i napojów, w tym kawy. Zebrano też dane na temat innych elementów stylu życia, wykształcenia i rodzinnych predyspozycji do różnych chorób.
Okazało się, że zdrowe kobiety, które wypijały ponad 6 filiżanek kawy dziennie, nie były bardziej narażone na rozwój nadciśnienia w kolejnej dekadzie, niż abstynentki. Co ciekawe, najwyższe ryzyko nadciśnienia miały panie pijące kawę okazjonalnie i w umiarkowanych ilościach.
Ilość wypijanej co dzień kawy zdawała się za to nie wpływać wyraźnie na ryzyko nadciśnienia u mężczyzn. Natomiast mężczyźni w ogóle nie pijący kawy mieli nieco niższe ryzyko nadciśnienia, niż reszta grupy.
Jak spekulują autorzy pracy, u ludzi, którzy wypijają kilka filiżanek kawy dziennie, może pojawiać się tolerancja na kofeinę i jej wpływ na ciśnienie krwi. Natomiast osoby pijące ją rzadko i mało mogą stale zachowywać wrażliwość na działanie kofeiny.
Zdaniem głównego autora pracy dr Cuno S. P. M. Uiterwaala, "choć trudno jest formułować jakieś generalne zalecenia na temat picia kawy, to wydaje się, że brak jest realnych powodów, by lekarze zniechęcali zdrowych kawoszy do ich ulubionego napoju". Jak przypomina naukowiec, niektóre badania sugerują nawet, że kawa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, np. obniżać ryzyko cukrzycy typu II.
Uiterwaal zaznacza jednak, że dotyczy to wyłącznie osób, których ogólny stan zdrowia jest dobry, a nie pacjentów, którzy już cierpią na nadciśnienie lub mają inne czynniki ryzyka chorób serca.