Trwa ładowanie...
jajko
Łukasz Witczyk
09-04-2023 08:09

Jak rozpoznać świeże jajko? Wystarczy szklanka wody

Jajka to jedna z najczęściej pojawiających się potraw na świątecznych stołach. Jemy je zresztą nie tylko od święta. Jest to stały element diety każdego z nas. Jak zatem sprawdzić, czy jajko, którego chcemy użyć jest świeże? Nic prostszego! Wystarczy ten prosty sposób.

Jak rozpoznać świeże jajko?Jak rozpoznać świeże jajko?Źródło: Pixabay
d3wdesd
d3wdesd

Jajko to jeden z najpopularniejszych produktów, który używamy w kuchni. Służy nie tylko do przygotowania jajecznicy czy czy ugotowania na miękko albo twardo. Jajka używa się także do panierowania mięsa czy pieczenia ciast. Bez nich nic w naszej kuchni nie byłoby takie samo.

To także stały element Świąt Wielkanocnych. Zgodnie z tradycją podczas świątecznego śniadania dzielimy się właśnie jajkiem. W wielkanocnych koszyczkach znajdują się też pisanki, które przyozdobione są w różne wzory. Jajko w chrześcijaństwie łączone jest ze zmartwychwstaniem – zwycięstwem życia nad śmiercią.

Jak rozpoznać świeże jajko?

Wiele osób przed przyrządzeniem jajka zastanawia się, czy produkt, którego używają jest świeży. Jajko, jak każdy inny spożywczy produkt ma określoną datę przydatności do spożycia. Nawet trzymane w lodówce może szybko się zepsuć. Jak zatem sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wystarczy do tego szklanka albo miska wody.

Jajko należy zanurzyć w wodzie. Aby to zrobić, należy nalać sporo wody do szklanki, garnka lub miski i położyć jajko w pozycji poziomej na dnie naczynia. Świeże jajko nie zmieni pozycji, natomiast jajko zepsute może obrócić się do pozycji pionowej i zacząć unosić się do góry lub nawet sięgnąć powierzchni. Dzieje się tak, ponieważ nieświeże jajka mają w sobie dużo powietrza.

d3wdesd

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ada Fijał oceniła Roxie Węgiel. Padły mocne słowa

Sposób na rozpoznanie świeżego jajka

Jest także inny sposób na to, by rozpoznać czy jajko jest świeże. Polega on na potrząśnięciu jajkiem w pobliżu ucha. Jeśli jajko jest świeże, nie powinniśmy usłyszeć żadnego dźwięku. Jeśli jednak jajko jest nieświeże, usłyszymy chlupotanie. W tym przypadku przyczyną również jest nadmiar powietrza pod skorupką.

Nieświeże jajko łatwo jest za to poznać po wyglądzie i konsystencji białka. Zarówno perłowa, jak i różowa barwa, świadczą o jego zepsuciu. Białko powinno również być kleiste, a nie wodniste.

d3wdesd

Pewne cechy faktycznie mogą świadczyć o potencjalnym zepsuciu (np. grubość i deformacje skorupki lub żółtko, które samo oddziela się od białka), to na pewno cechą tą nie jest barwa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3wdesd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wdesd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj