Jak rozpoznać świeże jajko? Wystarczy szklanka wody
Jajka to jedna z najczęściej pojawiających się potraw na świątecznych stołach. Jemy je zresztą nie tylko od święta. Jest to stały element diety każdego z nas. Jak zatem sprawdzić, czy jajko, którego chcemy użyć jest świeże? Nic prostszego! Wystarczy ten prosty sposób.
Jajko to jeden z najpopularniejszych produktów, który używamy w kuchni. Służy nie tylko do przygotowania jajecznicy czy czy ugotowania na miękko albo twardo. Jajka używa się także do panierowania mięsa czy pieczenia ciast. Bez nich nic w naszej kuchni nie byłoby takie samo.
To także stały element Świąt Wielkanocnych. Zgodnie z tradycją podczas świątecznego śniadania dzielimy się właśnie jajkiem. W wielkanocnych koszyczkach znajdują się też pisanki, które przyozdobione są w różne wzory. Jajko w chrześcijaństwie łączone jest ze zmartwychwstaniem – zwycięstwem życia nad śmiercią.
Jak rozpoznać świeże jajko?
Wiele osób przed przyrządzeniem jajka zastanawia się, czy produkt, którego używają jest świeży. Jajko, jak każdy inny spożywczy produkt ma określoną datę przydatności do spożycia. Nawet trzymane w lodówce może szybko się zepsuć. Jak zatem sprawdzić, czy jajko jest świeże? Wystarczy do tego szklanka albo miska wody.
Jajko należy zanurzyć w wodzie. Aby to zrobić, należy nalać sporo wody do szklanki, garnka lub miski i położyć jajko w pozycji poziomej na dnie naczynia. Świeże jajko nie zmieni pozycji, natomiast jajko zepsute może obrócić się do pozycji pionowej i zacząć unosić się do góry lub nawet sięgnąć powierzchni. Dzieje się tak, ponieważ nieświeże jajka mają w sobie dużo powietrza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ada Fijał oceniła Roxie Węgiel. Padły mocne słowa
Sposób na rozpoznanie świeżego jajka
Jest także inny sposób na to, by rozpoznać czy jajko jest świeże. Polega on na potrząśnięciu jajkiem w pobliżu ucha. Jeśli jajko jest świeże, nie powinniśmy usłyszeć żadnego dźwięku. Jeśli jednak jajko jest nieświeże, usłyszymy chlupotanie. W tym przypadku przyczyną również jest nadmiar powietrza pod skorupką.
Nieświeże jajko łatwo jest za to poznać po wyglądzie i konsystencji białka. Zarówno perłowa, jak i różowa barwa, świadczą o jego zepsuciu. Białko powinno również być kleiste, a nie wodniste.
Pewne cechy faktycznie mogą świadczyć o potencjalnym zepsuciu (np. grubość i deformacje skorupki lub żółtko, które samo oddziela się od białka), to na pewno cechą tą nie jest barwa.