Jadalnie zarazków zamknięte

Dwie pijalnie piwa i siedem obwoźnych zakładów małej gastronomii zamknęła w tym roku w Koninie powiatowa stacja epidemiologiczna. Powodem było bezpośrednie zagrożenie zbiorowym zatruciem.
W powiecie konińskim skontrolowano 182 stacjonarne zakłady małej gastronomii i 23 obwoźne. Aż 40 zakładów otrzymało oceny niedostateczne.
Najczęstsze powody to zatrudnianie personelu bez aktualnych książeczek zdrowia, brak bieżącej ciepłej wody i przechowywanie produktów nietrwałych w niewłaściwych temperaturach. Osoby odpowiedzialne za nieprzestrzeganie warunków sanitarnych zapłaciły mandaty.
Na szczęście w tym roku nie wystąpiło żadne zbiorowe zatrucie, a tylko takie można nazwać epidemią.
Nowy Tygodnik Koniński
(acid)

zatruciagastronomiaepidemie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)