Trwa ładowanie...
dnssodu

Hiszpańska papryka pełna pestycydów


Hiszpańska papryka jest skażona rakotwórczymi pestycydami - ostrzegają media austriackie. Substancja o nazwie Pyrazophos, której używanie jest zakazane w Unii Europejskiej od 2000 roku oraz w Polsce, może spowodować zmiany w centralnym układzie nerwowym człowieka.

dnssodu
dnssodu

W ciągu ostatnich kilku tygodni organizacja "Global 2000" zajmująca się ochroną środowiska przebadała w laboratoriach sprowadzaną z Hiszpanii paprykę.

Rzecznik tej organizacji Klaus Kastenhofer powiedział w wywiadzie dla austriackiej gazety Standard, że wyniki badań wykazały skandaliczne skażenie tych warzyw. Cała przebadana papryka była skażona rakotwórczymi pestycydami.

Według organizacji "Global 2000", substancje znalezione w papryce są silnie rakotwórcze i nawet niewielka ich ilość może spowodować zmiany w ludzkich hormonach i w centralnym układzie nerwowym człowieka.

Polska jest, podobnie jak Austria, jednym z importerów warzyw i owoców z Hiszpanii. Jak powiedział dyrektor Państwowego Zakładu Higieny profesor toksykologii Jan Ludwicki, niewykluczone, że skażona papryka mogła dotrzeć do Polski, choć mogłoby to się stać wbrew obowiązującym przepisom, które obowiązują importerów.

dnssodu

O dopuszczeniu towarów żywnościowych na nasz rynek decydują wojewódzkie stacje Sanepidu, które każdą partię sprowadzanego produktu muszą oznaczać świadectwem jakości zdrowotnej. Jeżeli dany towar nie posiada takiego świadectwa - nie powinien w ogóle trafić na rynek. Jeżeli jednak w sprzedaży znajdzie się skażony produkt, należy go zbadać.

W przypadku skażenia pestycydami jest to niestety trudne. Badania laboratoryjne są praco- i czasochłonne i przede wszystkim bardzo drogie - powiedział profesor Ludwicki. Podkreślił, że jeśli skażenie jest bardzo wysokie towar taki należy wycofać.

Dyrektor Państwowego Zakładu Higieny zaznaczył, że na razie nie należy wpadać w panikę. Do tej pory, żadna wojewódzka stacja Sanepidu nie odnotowała zgłoszenia o skażonej papryce z Hiszpanii. Po drugie: żeby się zatruć, trzeba zjeść bardzo dużo takiej papryki, a poziom skażenia jednego warzywa musiałby być bardzo wysoki. Na wszelki wypadek profesor Jan Ludiwcki zalecił dokładniejsze mycie warzyw: dla bezpieczeństwa lepiej wyszorować paprykę szczoteczką w ciepłej wodzie. (an)

dnssodu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dnssodu
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj