Francuzi eksperymentują z przechowywaniem wina Bordeaux
Jak zachowa się dobre czerwone wino z Bordeaux, jeśli zanurzy się je na rok w kanale La Manche na głębokości 15 metrów, gdzie będzie bez przerwy kołysane przez silne przypływy i odpływy?
12.06.2006 14:10
Francuscy enolodzy (enologia to nauka o produkcji, pielęgnacji i rodzajach wina) udzielili odpowiedzi na podstawie eksperymentu. Przez rok trzymali w takich warunkach 600 butelek czerwonego Haut-Medoc z Chateau Maucamp (rocznik 2001).
Spróbowaliśmy tego wina; różnica w porównaniu z winem leżakowanym na lądzie jest wyraźna, to tutaj jest młodsze, a mimo to bogatsze w smaku - powiedział Yannick Heude, szef stowarzyszenia, założonego w bretońskim Saint-Malo specjalnie dla zbadania roli pływów w dojrzewaniu wina.
Butelki z morza zostaną teraz sprzedane po 20 euro (lądowy odpowiednik kosztuje 11,50 euro), a 10% eksperymentalnej partii trafi na aukcję, z której wpływy zasilą kasę ratownictwa morskiego.
A w kanale La Manche zatopiono juz kolejne 600 butelek wina, tym razem znad Loary.