PolskaEuropejskie mięso już dozwolone

Europejskie mięso już dozwolone

Główny Lekarz Weterynarii zdecydował o uchyleniu od poniedziałku 23 lipca zakazu importu z niektórych państw europejskich m.in. zwierząt żywych, mięsa i mleka surowego oraz ich przetworów - poinformowało biuro prasowe lekarza.

20.07.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29

W związku ze spadkiem ryzyka przeniesienia do Polski wirusa pryszczycy, z dniem 22 lipca, godz. 24.00, przywraca się możliwość importu do Polski zwierząt żywych parzystokopytnych, mięsa i mleka surowego, przetworów mięsnych i mlecznych niepoddanych obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 72 st. Celsjusza, nasienia i embrionów, surowych skór, wełny potnej (niepranej), szczeciny i włosia niepranego, kości, rogów, kopyt, racic niepoddanych obróbce termicznej - napisano w piątkowym komunikacie.

Zniesienie zakazu importu dotyczy Austrii, Grecji, Belgii, Hiszpanii, Luksemburga, Portugalii, Niemiec, Norwegii, Szwajcarii, Liechtensteinu i Włoch. Polska wprowadziła zakaz przywozu m.in. zwierząt żywych, mięsa i mleka surowego oraz ich przetworów pod koniec lutego 2001 roku ze względu na niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia się pryszczycy w Europie.

Podobnym uchyleniem tych samych zakazów związanych z pryszczycą objęto wcześniej (17 czerwca) Danię, Finlandię i Szwecję, a 15 maja - Czechy, Węgry i Słowację. (kar)

mięsopryszczycauchylenie
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)